El Síndic català recomana que la nova seu de la Policia Local no tingui calabossos


Temes relacionats

L'Ajuntament obre la porta a eliminar les cel·les a la nova comissaria (12/gen/14)


  • Comparteix:

L'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura considera que la comissaria de la Policia Local té unes instal·lacions insuficients i inadequades, especialment en l'àrea de custòdia de detinguts. En un informe presentat pel Síndic de Greuges de Catalunya, l'organisme demana el canvi immediat a les noves instal·lacions de la plaça de la Vila i recomana que el nou local no disposi de cel·les de detenció, sinó que els detinguts es portin amb caràcter permanent a les dependències dels Mossos d'Esquadra.

La visita del Síndic de Greuges de Catalunya a la comissaria de la Policia Local de la nostra ciutat es va fer, sense previ avís, el 19 de setembre passat. Rafael Ribó conclou després de la visita que, en general, les instal·lacions de què disposa actualment la Policia Local són 'clarament insuficients' i és per això que es recomana el trasllat a la nova seu 'el més aviat millor'. L'adjunt general del Síndic de Greuges de Catalunya, Jordi Sánchez, ha destacat que, mentre s'està a l'espera de les noves àrees de custòdia de la Policia Local, s'haurien d'utilitzar les zones de la comissaria dels Mossos d'Esquadra destinades a aquest ús.

Jordi Sánchez

S'està pendent d'una nova àrea de custòdia, però mentre aquestes no estiguin en funcionament s'haurieu d'utilitzar les àrees de custòdia dels Mossos d'Esquadra.


En el cas que la nova seu de la Policia Local acabi tenint cel·les de custòdia, tot i l'oposició per part del Síndic, el defensor del poble considera que aquesta hauria de disposar d'una zona d'accés directe a aquesta àrea, vigilada amb càmera de videovigilància i degudament senyalitzada, de la mateixa manera que la sala d'escorcolls. A més, apunta que l'armer s'hauria d'ubicar abans de la zona de custòdia i les cel·les haurien de disposar d'una zona per a menors i dones.

Com a part positiva de la visita, l'informe destaca el poc temps d'espera del detingut a l'àrea de custòdia abans de passar als Mossos d'Esquadra.

L'informe del Síndic de Greuges de Catalunya també parla de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, després de visitar-la, també sense previ avís, el 12 de setembre passat. De l'informe s'extreu que les dues cel·les per a homes que hi ha estan en un estat de netedat i de conservació 'no gaire adequat'. Rafael Ribó apunta que els vàters són bruts i hi ha males olors, a diferència de les cel·les per a dones i menors, que estan juntes, i que en el moment de la visita estaven en bones condicions. En aquest cas, Sánchez ha subratllat que la comissaria dels Mossos requereix de millores higièniques per garantir la comoditat dels detinguts i dels agents.

Jordi Sánchez

En el cas de la comissaria dels Mossos d'Esquadra recomanem una millora higiènica i una neteja més continuada.


De la visita del Síndic es conclou que cal reforçar les mesures d'higiene i de neteja i ser més curós en el control dels registres de sortides dels detinguts, tenint en compte que durant el dia de la visita aquest apartat no estava correctament fet.

Segons dades que recull el llibre de registre d'entrades i de sortides de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, durant el 2013 i hi ha hagut 123 detencions, és a dir, aproximadament tres detinguts per setmana.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.