Santcugatencs signen un manifest per una independència sense exèrcit


  • Comparteix:

El manifest s'ha presentat aquest dilluns al president Artur Mas / Foto: Estatdepau.cat

El manifest s'ha presentat aquest dilluns al president Artur Mas / Foto: Estatdepau.cat

Els santcugatencs Àlvar Roda, Joan Contijoch i Jaume Llansó són tres dels signants del document 'Catalunya, estat de pau' que proposa un país independent sense defensa armada que serveixi de model per a la resta d'estats. El manifest s'ha lliurat aquest dilluns al president de la Generalitat, Artur Mas, que l'ha rebut de forma 'receptiva', segons Roda.

'Catalunya, estat de pau' exposa els assumptes dels que s'han ocupat els exèrcits tradicionalment per demostrar que la presència d'un cos armat no soluciona els conflictes ni pot fer-ne front a altres problemes com la fam.

En aquest sentit, el text apunta que el narcotràfic, el terrorisme i l'ajuda humanitària s'haurien de resoldre amb agències d'informació, cossos de seguretat i de justícia eficients i un servei públic d'ONG permanents.

Per suplir l'exèrcit, el manifest proposa un sistema de protecció i de defensa civils on el diàleg, la informació i la mediació siguin els pilars bàsics. Àlvar Roda, que és secretari de la Fundació Universitat de la Pau, ha criticat a Cugat.cat la despesa dels exèrcits i ha manifestat que per aconseguir aquest objectiu encara es necessita molta cultura de la pau.

Àlvar Roda

Els exercits ens costen molts diners que els podrien utilitzar per altres coses. Una defensa civil seria més efectiva però falta cultura de la pau.


El document, que ja compta amb 1.030 signants, reflecteix la trajectòria de Catalunya en el treball de la pau i l'encoratja a convertir-se en referència per a la resta de països. 'Catalunya, estat de pau' neix del Col·lectiu Pau i Treva però està signat per entitats i persones individuals i és fruit del seminari Estat de Pau.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.