L'Ajuntament demana les competències en immigració durant les Jornades d'Immigració de Sant Cugat


  • Comparteix:

Lluís Recoder i el tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Toni Ramon, han obert la Jornada.

Lluís Recoder i el tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Toni Ramon, han obert la Jornada.

L'Ajuntament ha reclamat a l'Estat que cedeixi les competències en immigració i sigui l'administració local la que gestioni el fet migratori. Així s'ha demanat durant la Jornada organitzada per la Taula d'Immigració de Sant Cugat i que pretén debatre el fenomen migratori des de l'àmbit municipal. Durant tot el matí, ONG's, representants d'altres ajuntaments i conferenciants com ara l'antropòleg Manuel Delgado debaten com promoure la integració de la comunitat nouvinguda.

El govern espanyol ha de ser menys gasiu i deixar anar les competències en immigració ja que l'administració local és la més propera, la que coneix les autèntiques necessitats dels ciutadans i per tant la que pot respondre de manera més eficaç a les necessitats de la població immigrada que arriba a les ciutats. Així ho ha exposat Lluís Recoder durant l'obertura de la Jornada d'Immigració celebrada al Teatre-auditori. Recoder ha demanat la cessió de competències als ajuntaments però sempre que vagin acompanyades de recursos econòmics:

Lluís Recoder

L'administració local és la que coneix més la realitat de les persones que viuen a la ciutat. Cal que l'Estat cedeixi competències a la Generalitat i aquests als Ajuntaments.


En aquest sentit, el tinent d'alcalde de Polítiques Socials ha anunciat que la intenció de l'Ajuntament és desplegar, en els propers mesos, nous recursos i potenciar els ja actuals per fer front a les demandes socials que plantegen els nous ciutadans. En cap cas, segons Toni Ramon, es tracta de fer polítiques 'exclusives' pels immigrants. D'altra banda, ha instat els nouvinguts a 'no tenir por' i empadronar-se per poder tenir accés a tots els recursos municipals:

Toni Ramon

Vam aprovar no cedir les dades del padró al govern estatal. Cal empadronar-se.


De fet l'Ajuntament va aprovar en un ple no cedir les dades del padró municipal com marca la nova modificació de la Llei d'Estrangeria a no ser que sigui en cas de delicte 'flagrant'.

La Jornada inclou ponències com les de l'antropòleg Manuel Delgado que també ha coincidit a assenyalar que són les comunitats autònomes, i en especial els municipis, els que han de fer front als requeriments de les persones immigrades.

A partir de les 12 del migdia s'han celebrat uns Tallers on els participants han pogut conèixer de primera mà algunes iniciatives que es duen a terme a Catalunya en el camp laboral, educatiu o amb joves immigrants. Un taller sobre els efectes psicològics que provoca la migració ha estat el que més interès ha despertat entre els participants. La mediadora cultural del consistori ha explicat per què:

Mediadora Cultural

Cal saber en cada cas quina situació té l'immigrant: mares sense els fills, joves estudiants, etc. Cada persona té la seva situació i cal saber-la entendre.


La Jornada ha estat organitzada per la Taula d'Immigració creada l'any 2000 i que aplega el consistori i diverses ONG amb l'objectiu de coordinar les polítiques entre totes les entitats que treballen en el fet migratori.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.