Sant Cugat compta amb un bosc més fort cinc anys després de la ventada


Temes relacionats

Més de 20 famílies afectades per la ventada usen el servei jurídic de l'Ajuntament (12/feb/09)

Els florestans afectats per la ventada poden recórrer avui al servei jurídic de l'Ajuntament (12/feb/09)

Les recomanacions del govern sobre la ventada van arribar a Sant Cugat puntualment (30/gen/09)

Desactivat el dispositiu especial per afrontar el temporal (29/gen/09)

Les línies de busos de Valldoreix ja funcionen i gairebé es restableix tot el subministrament elèctric (29/gen/09)

Sant Cugat trigarà dies a recuperar la normalitat després del temporal de vent (26/gen/09)

Les històries personals de la ventada, a Cugat.cat (26/gen/09)

Arbres caiguts, transport suspès i vies tallades pel temporal de vent (24/gen/09)

El vent destrueix la teulada de l'escola Ferran i Clua, que no podrà reprendre les classes dilluns (24/gen/09)


  • Comparteix:

La ventada de fa cinc anys va provocar la caiguda de més de 60.000 arbres, la majoria pins

La ventada de fa cinc anys va provocar la caiguda de més de 60.000 arbres, la majoria pins

Sant Cugat va patir el gener del 2009 una de les ventades més fortes que es recorden i que va provocar la caiguda d'uns 60.000 arbres, una xifra prudent segons el consorci del Parc de Collserola. Cinc anys després, s'han millorat els dispositius i la comunicació entre governs, segons l'Ajuntament, l'EMD de Valldoreix i Protecció Civil.



El 24 de gener del 2009, la ciutat es va despertar amb forts vents que van provocar la caiguda d'uns 60.000 arbres, segons el Consorci Parc de Collserola. A Valldoreix van caure el 80% dels pins del territori, fet que ha provocat un rebrot dels alzinars autòctons i ha disminuït significativament el risc de patir les mateixes conseqüències en una nova ventada perquè els arbres més febles ja van caure.

El gerent del Consorci Parc de Collserola, Marià Martí, ha afirmat que les zones de més perill d'incendi són les perifèries, i aquestes estan netes. On poden quedar arbres caiguts a causa de la ventada i les posteriors nevades és a l'interior dels boscos, però en aquestes àrees no suposa cap perill per a la ciutadania.

Marià Martí

El risc està a les perifèries, als camins, a les zones de contacte amb les àrees habitades, aquí està net. A dins del bosc, en cas d'incendi agafaria més força però no afectaria les persones.


La gran quantitat de fusta caiguda ha impulsat el consistori a tirar endavant el projecte de la planta de biomassa, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech.

Joan Puigdomènech

Això és el que ens ha mogut, com Ajuntament, a impulsar el projecte Boscos, de tal manera que la gestió forestal acabi utilitzant-se com un producte energètic.


Durant cinc dies d'aquell gener, la ciutat va comptar amb un gabinet d'emergència que va prioritzar les actuacions que s'estenien arreu del municipi, en major o menor grau. Cinc anys després, tant el membre de Protecció Civil Antonio Royo com la tècnica de Medi Ambient de l'EMD de Valldoreix, Laura Suari, afirmen que la ciutat està més preparada per afrontar una situació similar.

A. Royo - L. Suari

De cinc anys aquí sí que estem més preparats. Disposem de més materials i la qualitat és major. / S'ha millorat la comunicació entre administracions. Hauria més facilitat per arreglar la situació de la ventada.


El consistori també dóna suport a aquesta afirmació, ja que diu que Sant Cugat disposa ara d'un bosc més resistent i sanejat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.