Milers de santcugatencs celebren la diada de Sant Medir

Societat

Publicat el 4/mar/04 per Esteve Sala

Unes 3.000 persones i més de 20 colles han participat a l'aplec de Sant Medir, que enguany ha comptat, com a novetats, amb l'estrena d'una sardana dedicada a aquesta trobada i amb visites guiades a l'ermita de Sant Adjutori. A més, el bon temps ha permès que grans i petits gaudissin d'un excel·lent aplec.

La sardana és segons el seu compositor, el mestre Tomàs Gil i Membrano, un homenatge al camí tradicional que, cada any, fan els santcugatencs per celebrar aquesta festa. Per aquesta raó porta el títol "De Sant Cugat a Sant Medir" que, segons Gil, converteix la seva obra en un diàleg entre dues esglésies, passant pel Pi d'en Xandri i la vall de Gausac:

Tomas Gil

La sardana comença amb les campanes, i és com jo m'imagino el diàleg entre dues esglèsies diferents


El camí, aquest any, ha comptat amb una altra novetat. Per primera vegada s'han pogut veure una de les subseus del Museu de Sant Cugat: l'Ermita de Sant Adjutori i l'antic forn ibèric. El director del Museu, Lluís Campins, explica com han funcionat aquestes primeres visites a l'església:

Lluís Campins

La inauguració ha coincidit amb un dia tan important com Sant Medir, i hem tingut visites contínues


Prop d'un centenar de santcugatencs ha seguit les explicacions de les guies, que explicaven l'origen de les construccions arquitectòniques, la seva evolució al llarg del temps i la vida del sant que porta el nom d'aquesta església. Escoltem un fragment de la visita:

Guia

Després de la rehabilitació, s'hi pot veure l'antiga esglèsia de base circular i les ampliacions posteriors


Els santcugatencs han valorat molt positivament aquestes visites que han permès conèixer un indret del patrimoni que, per molts, era ben desconegut:

santcugatencs

És molt maco, i les visites guiades han funcionat molt bé


La diada de Sant Medir, ha comptat, com sempre, amb una ballada de sardanes i l'ofici religiós celebrat a l'esplanada de l'ermita i acompanyat amb les veus dels antics escolanets del Monestir. L'alcalde Lluís Recoder ha agraït a la vintena de colles que han participat a l'aplec, i ha subratllat la feina de la Penya Regalèssia pels seus esforços constants per millorar l'entorn d'aquesta ermita. Recoder ha destacat aquest tradicional aplec com una de les marques de la nostra identitat:

Lluís Recoder

Aquesta és una festa molt lluida que ens apropa a les nostres arrels més profundes


Els santcugatencs, un any més, s'han mostrat molt contents pel desenvolupament de la diada de Sant Medir.