La Comissió de la Dignitat vol un retorn complet dels 'papers de Salamanca'


Temes relacionats

Els últims 'papers de Salamanca' arribaran les properes setmanes (16/feb/14)

CiU reclama el retorn dels documents municipals requisats durant el franquisme (10/feb/14)

Strubell i Cruanyes culpen Wert d'obstruir el retorn dels papers de Salamanca (15/oct/13)

Ferran Mascarell preveu que el retorn dels 'papers' acabi en els propers mesos (19/set/13)

El PP es compromet a retornar els 'papers de Salamanca' en sis mesos (27/feb/13)


  • Comparteix:

Els 'papers de Salamanca' arribaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya / Foto: ACN

Els 'papers de Salamanca' arribaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya / Foto: ACN

La Comissió de la Dignitat rep amb escepticisme l'anunci del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, sobre l'arribada dels últims lligalls dels 'papers de Salamanca' prevista per a les properes setmanes. La formació critica que l'Estat espanyol s'ha quedat part de la documentació catalana i, per tant, considera que aquesta darrera tramesa no és completa.

Segons l'entitat, l'Estat espanyol es nega a retornar documentació de tribunals i del departament de Justícia de la Generalitat. A més, el ministeri de Cultura també reté textos de 43 ajuntaments, entre els quals hi ha Sant Cugat, Barcelona, Tarragona i Valls. Per això el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, considera que, tot i que la darrera remesa es faci en les properes setmanes, el procés no es tancarà.

Josep Cruanyes

Actualment hi ha 43 ajuntaments catalans afectats, entre els quals hi ha Sant Cugat. Si el ministeri no retorna la documentació, no considerarem el procés tancat.


Cruanyes ha subratllat que alguns ajuntaments ja han reclamat la documentació al ministeri i que, si aquests papers no retornen a Catalunya, emprendran accions judicials des dels consistoris. En aquest sentit, tots els grups excepte el PP presenten una moció conjunta aquest dilluns al ple municipal perquè l'Ajuntament reclami al ministeri de Cultura el retorn dels documents de Sant Cugat requisats al final de la Guerra Civil. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assegurat aquest dissabte en declaracions a La Xarxa que la Generalitat col·laborarà amb els ajuntaments afectats si decideixen recórrer als tribunals.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.