2.672 santcugatencs es beneficien de la Llei de dependència


Temes relacionats

Comença el curs per a no professionals que cuiden malalts de llarga durada (22/gen/14)

Tots els partits menys el PP fan front comú a favor de la llei de la dependència (16/jul/13)


  • Comparteix:

Les entitats han valorat la llei de la dependència / Foto: Xarxanet.org

Les entitats han valorat la llei de la dependència / Foto: Xarxanet.org

2.672 santcugatencs, d'un total de 3.112 sol·licituds, es beneficien de la Llei de la dependència, segons les dades que ha facilitat l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament a Cugat.cat. ASDI, AVAN i CAVIS lamenten la manca de recursos econòmics per desplegar de manera eficaç aquesta llei. Una opinió compartida pel regidor de Serveis Socials, que ha afirmat que el culpable és el govern espanyol per no aportar la part de finançament que li pertoca.

3.112 persones han demanat la valoració de dependència d'acord amb la llei i d'aquestes 2.672 han obtingut la prestació, segons dades d'aquest mes de març de Serveis Socials. Així, 440 persones a les quals no se'ls ha reconegut cap grau de dependència s'han quedat fora d'aquesta ajuda.

Amb relació als beneficiaris, 608 persones han obtingut una valoració de grau de dependència moderada, el grau de dependència severa s'ha determinat per a 942 ciutadans i 1.122 santcugatencs tenen el grau gran de dependència.

En una entrevista al programa 'Sant Cugat a Fons-Matins en Xarxa', les associacions locals que fan tasques d'acompanyament a persones amb necessitats especials consideren que la llei té molt bones intencions i que ha marcat un abans i un després en aquest àmbit social. De totes maneres, asseguren que la manca de recursos n'ha frenat l'eficàcia. A més, tant ASDI com AVAN i CAVIS han detectat que moltes famílies passen per moments econòmics difícils i que, en alguns casos, no poden fer front a aquesta despesa.

Aquestes associacions, juntament amb l'àrea de Serveis Socials, han destacat que actualment els drets dels cuidadors i de les persones dependents no estan garantits i que la llei havia creat unes expectatives que de moment no pot complir.

Entitats

La llei de dependència va crear un dret, que ara no s'està portant a terme. / La llei va obrir algunes expectatives que de moment no s'han complert. / AVAN i les altres entitats assumim tasques que no ens pertoquen.


La llei es va començar a desplegar al 2006 i té l'objectiu d'ajudar els dos col·lectius, els afectats directes i els seus familiars. La solidaritat dels familiars és un dels elements, segons les associacions, que està compensant la manca de recursos.

D'altra banda, pel regidor de Sanitat i Serveis Socials, Raül Grangé, la culpa la té el fet que l'Estat espanyol no aporti la part de finançament que li pertoca.

Raül Grangé

L'Estat espanyol ha incomplert de manera intencionada l'acord. Les polítiques socials del PP són una bomba de rellotgeria.


Les valoracions de dependència les fa directament el departament de Benestar Social i Família, el qual després remet la informació als ajuntaments perquè els seus serveis socials efectuin la tramitació dels Plans Individuals d'Atenció (PIA).

Des de 2008, s'han dut a terme 1.711 PIA a Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.