Monsó: 'A Sant Cugat vaig venir per amor i m'hi ha arrelat veure créixer la meva filla'


Temes relacionats

Imma Monsó rep el Premi Nacional de Cultura ( 8/oct/13)

La santcugatenca Imma Monsó guanya el premi El Setè Cel (22/jul/13)

La santcugatenca Imma Monsó participa al projecte solidari 'Educació i Cultura' ( 1/abr/13)

Imma Monsó: 'Fins als 36 anys no vaig publicar res perquè em feia por' (28/mai/12)

Monsó: 'Un premi no garanteix la qualitat d'una obra, però ajuda a fer-la coneguda' (30/gen/12)


  • Comparteix:

L'escriptora lleidatana i veïna de Sant Cugat Imma Monsó s'ha endut el Premi Extraordinari Ciutat de Sant Cugat 2013 per la seva contribució a la literatura catalana. La distinció, que decideix l'alcaldessa, Mercè Conesa, reconeix la tasca de Monsó al llarg de gairebé 20 anys dedicada a escriure.

Monsó va estudiar filologia francesa a la Universitat de Barcelona (UB) i es va especialitzar en lingüística aplicada a les universitats d'Estrasburg i Caen. Es dedica a la docència, com a professora a l'institut Duc de Montblanc de Rubí, i també ha impartit l'ensenyament de llengües estrangeres.

Com a narradora, enceta la seva trajectòria guanyant el premi Ribera d'Ebre del 1996 amb el llibre de contes 'Si és no és', publicat el 1997 per l'editorial El Mèdol. El mateix any s'estrena amb la novel·la 'No se sap mai'.

El 1998 veu la llum la novel·la 'Com unes vacances'. L'obra la va fer guanyar el premi Prudenci Bertrana dels Premis Literaris de Girona.

La seva tercera novel·la arriba el 2001 amb la publicació de 'Tot un caràcter'. Dos anys més tard, al 2003, va escriure el llibre de narracions 'Millor que no m'ho expliquis' i, al 2004, 'Marxem, papà. Aquí no ens hi volen'.

També ha publicat un estudi en clau irònica sobre els japonesos i les semblances que s'han volgut establir entre aquest poble i el català, especialment pel que fa a la seva capacitat i estima vers el treball. Aquesta obra porta per títol 'Hi són però no els veus'.

El 2007 guanya el Premi Internacional Terenci Moix al millor llibre de l'any de ficció, per 'Un home de paraula'. El 2009 publica la novel·la 'Una tempesta' i el 2012 guanya el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull per la novel·la 'La dona veloç'.

De fet, el Premi Extraordinari reconeix aquesta trajectòria, en un guardó que l'escriptora ha valorat especialment, ja que prové d'una ciutat que estima.

Imma Monsó

Vaig venir per amor i la cosa que més m'ha arrelat a la ciutat ha estat veure crèixer la meva filla.


Paral·lelament Imma Monsó comença les col·laboracions a les pàgines del diari 'El País' i, més tard, de manera regular a nombrosos mitjans de premsa, com 'La Vanguardia', 'Avenç', 'El Periódico de Catalunya' i 'Catalan Writing', entre d'altres.

Imma Monsó també ha cultivat el gènere de la narrativa infantil, amb 'L'escola estrambota', i la juvenil, amb 'La nit porpra'.

El 2013 Imma Monsó va rebre el Premi Nacional de Cultura, per 'una obra literària personal, d'una consistència i d'una ambició exemplars, que configura un món rigorós i a la vegada d'un humor paradoxal'.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha destacat l'aportació de Monsó a la literatura, des de la seva vessant femenina.

Mercè Conesa

Monsó ha rebut els més alts reconeixements literaris i ha fet una gran tasca en favor del reconeixement del paper de la dona en la literatura.


Tota la seva obra ha estat traduïda al castellà, a les editorials Tusquets, Alfaguara, RBA i Planeta. També en aquesta llengua, lectors i crítica han dispensat una molt favorable acollida a la seva narrativa. Igualment té obra traduïda al francès, italià, portuguès, hongarès, neerlandès i anglès.

La seva obra aborda temes com les relacions familiars, el temps, la mort, la malaltia i la comunicació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.