Cugat.cat rememora la tasca de la Mancomunitat a Sant Cugat


  • Comparteix:

Cerimònia de constitució de la Mancomunitat de Catalunya, el 6 d’abril de 1914 / Foto: Gencat - Arxiu Aisa

Cerimònia de constitució de la Mancomunitat de Catalunya, el 6 d’abril de 1914 / Foto: Gencat - Arxiu Aisa

Sant Cugat va començar una important transformació durant la segona i tercera dècada del segle XX, coincidint amb l'experiència de la Mancomunitat de Catalunya. Cugat.cat reviu en un reportatge i un debat els canvis que van posar les bases perquè un municipi agrícola de poc més de 2.000 habitants entrés a la modernitat.



El Celler Cooperatiu, la Casa Aymat i el primer telèfon són alguns dels elements que la Mancomunitat va portar a la ciutat durant la seva existència del 1914 al 1925. Aquest període coincideix amb un dels moments més importants pel que fa al futur de Sant Cugat i que serà clau per a les properes transformacions de la ciutat: l'arribada del ferrocarril el 1917.

En aquest reportatge Cugat.cat reuneix dos grans coneixedors de la història del municipi, els historiadors Domènec Miquel i Jordi Casas. Els dos tracen el paisatge de la població a principis del segle XX i les transformacions que viu i que fan que, en poc més de 10 anys, dobli la població i posi les bases per al futur creixement. És en aquest període on es comença a configurar Sant Cugat com a zona residencial com destaca Domènec Miquel en una de les seves intervencions.

Domènec Miquel

La possibilitat de viure a Sant Cugat i treballar en una ciutat veïna comença ara. La filosofia de la 'Casa i l'hortet' també comença ara i durant la República en Macià la impulsarà.


El reportatge es complementa amb un debat on hi participen els dos historiadors que han col·laborat en l'audiovisual i el director del Museu de Sant Cugat, Lluís Campins. En aquesta xerrada s'aprofundeix en aquest període de la ciutat i s'analitza el paper de la Mancomunitat en el desenvolupament del país.

Aquest treball posa el punt final a la sèrie 'La Mancomunitat de Catalunya, 100 anys', produïda per La Xarxa, que a través de nou capítols analitza la tasca i el llegat d'aquesta primera experiència de govern català de la història contemporània.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.