El TSJC declara il·legal el Pla Especial que va permetre construir la benzinera dels Túnels de Vallvidrera


  • Comparteix:

La sentència dóna la raó a l'ADENC i el Grup de Natura

La sentència dóna la raó a l'ADENC i el Grup de Natura

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat il·legal el Pla Especial que, l'any 1999 va autoritzar el projecte de construcció d'una àrea de servei a l'autopista E-9, al terme municipal de Sant Cugat. La sentència és fruit del contenciós que van interposar en el seu moment l'Associació de Defensa i Estudi de la Natura (ADENC) i pel Grup de Natura, que denunciaven que la benzinera es feia dins un espai natural i que, a més, representava un gran risc d'incendi per la zona.

La sentència del TSJC considera que s'ha violat el 'principi de jerarquia normativa entre Plans', ja que aquest projecte s'hauria d'haver tramitat a partir d'un pla general i no d'un pla especial, tal i com es va fer.

De la seva banda, l'ADENC i el Grups de Natura del Club Muntanyenc i de Les Planes, consideren que la benzinera és totalment innecessària i que té un fort impacte sobre el medi, ja que es troba enmig de la serra de Collserola. A banda, els ecologistes van remarcar en el seu moment que el propi Pla Intergral de Prevenció d'Incendis del Parc de Collserola assenyala aquest indret com una zona d'alt risc d'incendis forestals. Ho explica el portaveu de l'ADENC, Maties Serracant.

Maties Serracant

La benzinera afectava un espai natural situat al cor del Parc de Collserola.


Aquestes consideracions van portar als col·lectius ecologistes a interposar un contenciós administratiu contra l'aprovació del Pla Especial per part de la Comissió d'Urbanisme de Barcelona (CUB) l'any 1998.
Ara, sis anys després, han obtingut una resposta favorable per part del TSJC, que han rebut molt positivament.

Maties Serracant

Valorem molt positivament la sentència i esperem que l'anul·lació del Pla Especial suposi que aquesta zoni torni a ser un espai natural.


Des de l'ADENC recorden que la benzinera, que gestiona TABASA, ja està construïda i en funcionament, i que això demostra que, en el procediment administratiu no es van tenir en compte les cauteles jurídiques necessàries.

A més, els mateixos col·lectius tenen encara altres recursos pendents de resolució en contra d'aquesta benzinera, un d'ells contra l'atorgament de la llicència d'obres, ja que consideren que l'Ajuntament de Sant Cugat no va tenir en compte la irregularitat del pla especial a l'hora d'atorgar la llicència.

Ara, i a l'espera de veure si el govern recorrerà la sentència, l'ADENC i els grups de natura del CMSC i de Les Planes estan analitzant les diferents vies d'actuació que es plantegen arrel per tal de fer efectiu el compliment de la sentència, i fins i tot, enderrocar l'àrea de servei i recuperar la zona verda.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.