La Generalitat vol protegir tot el sòl urbanitzable de Collserola on no s'hagi actuat o sense un planejament aprovat


  • Comparteix:

El conseller Milà anuncia futurs instruments legals per preservar els corredors ecològics i garantir la permeabilitat del territori

El conseller Milà anuncia futurs instruments legals per preservar els corredors ecològics i garantir la permeabilitat del territori

L'estudi presentat per la Generalitat per incrementar la protecció de Collserola preveu la desclassificació del sòls urbanitzables, estiguin o no programat, sempre que no s'hi hagi actuat i no hi hagi un planejament aprovat. Així ho ha explicat el conseller de Medi Ambient, que tot i no concretar com afectarà això a Can Busquets, s'ha mostrat optimista de poder reconduir situacions similars i ha recordat que segons un estudi jurídic, els propietaris d'aquests terrenys no tenen, a priori, drets compensatoris.

L'objectiu del govern català és dotar el país dels instruments legals necessaris que permetin preservar els connectors biològics. És per això que ja s'està redactant un Pla de Connectors Ecològics de Catalunya, que hauria d'estar enllestit cap al juny, i s'està treballant també en una nova llei de protecció de la biodiversitat i patrimoni natural. Així ho ha explicat el conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, que ha afegit que l'espera de tenir aquests instruments, s'estan elaborant ja una llei de mesures urgents i alguns projectes concrets, entre ells una major protecció de Collserola.

En aquest sentit, Milà ha explicat que en el termini de sis mesos s'hauria de poder declarar Collserola com a Parc Natural i ha avançat ja que el projecte preveu, entre d'altres, la desclassificació del sòls urbanitzables, programats o no, sempre que no s'hi hagi actuat i no hi hagi un planejament aprovat. Tot i no concretar quines són les perspectives en el sector de Can Busquets, Milà s'ha mostrat optimista de poder reconduir situacions com aquesta i ha recordat que segons un estudi jurídic, els propietaris d'aquests terrenys no tenen, a priori, drets compensatoris.

Salvador Milà

El missatge és d'optimise: Ja hi ha antecedents en aquest aspecte i amb els valors de protecció del territori, si no hi ha hagut una patrimonialització i una execució total, hi ha instruments suficients per poder-ho reconduir.


Des de l'Ajuntament de Sant Cugat, la tinent d'alcalde de Territori, Mercè Conesa, ha valorat positivament la voluntat de la Generalitat de declarar Collserola Parc Natural ja que segons ha dit, els ajuntaments no tenen els instruments necessaris per garantir aquesta protecció. Tot i això Conesa ha lamentat que no se'ls hagi explicat encara el projecte i ha demanat poder-hi participar.

Mercè Conesa

No hem sabut resoldre alguns conflictes que hi tenim encara. No hem tingut prou eines, i donem la benvinguda a la llei que planteja la conselleria de Medi Ambient. Però demanem que ens l'expliquin i ens integrin en el procés.


La tinent d'alcalde de Territori ha destacat també la funció cada cop més mediambiental que té l'urbanisme i ha definit el projecte de la Via Verda com una oportunitat i també com una responsabilitat per part de les administracions.

En el mateix sentit s'ha expressat l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, que ha celebrat la voluntat del govern català de protegir els corredors ecològics, i ha afirmat que ha arribat el moment de començar a concretar. És per això que ha proposat la creació d'un espai de coordinació al sí del Consell Comarcal que permeti coordinar i tirar endavant aquest projecte.

Antoni Morral

Un espai on hi puguin haver els diferents municipis de la comarca, els tècnics, els representants socials i el govern català, per poder començar a concretar.


A la jornada no hi han faltat les entitats i col·lectius ecologistes i socials que des de fa temps treballen amb objectius similars. Des d'aquestes plataformes s'ha volgut reivindicar el paper que tenen des de fa anys en aquests temes i han demanat també una major implicació en aquests projectes que està engegant el govern català. Escoltem Maties Serracant, de la Plataforma Salvem el Vallès.

Maties Serracant

Les entitats entenem que el nostre paper ha de ser capdavanter en aquesta demanda, i que hem de tenir un paper didàctic. No només ajudem en aquests temes sinó que som capdavanters.


La I Jornada sobre la Via Verda entre Collserola i Sant Llorenç estava organitzada per l'Ajuntament de Cerdanyola i ha comptat amb la participació de representants de diferents entitats i ajuntaments.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.