El projecte d'un ecoparc a Vacarisses i un dipòsit de residus inerts a Cerdanyola són rebuts, a priori, amb bons ulls


  • Comparteix:

Des de Sant Cugat demanen un estudi d'impacte paisatgístic i d'accessibilitat per valorar les repercussions del projecte

Des de Sant Cugat demanen un estudi d'impacte paisatgístic i d'accessibilitat per valorar les repercussions del projecte

El Pla d'Infraestructures de gestió de residus municipals al Vallès Occidental contempla com a principals alternatives la construcció d'un ecoparc a Vacarisses i la instal·lació d'un dipòsit de residus inerts a l'antiga bòbila Sugrañes de Cerdanyola, que permeti reomplir l'esvoranc i recuperar-lo per a la Via Verda. Aquest projecte, que s'ha presentat al Consell d'Alcaldes, està pendent encara dels informes econòmics, ambientals i de mobilitat que permetin acabar de pactar-los amb els diferents municipis. L'objectiu és poder-lo aprovar abans de l'estiu.

El conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, ha presentat, aquest divendres, al Consell d'Alcaldes del Vallès Occidental, el pla d'infraestructures de gestió de residus municipals que han elaborat conjuntament l'Agència Catalana dels Residus i el Consorci per la Gestió dels Residus de la comarca.

Com a principals novetats, el projecte contempla la construcció d'un ecoparc a la zona de serveis de l'abocador de Coll Cardús, a Vacarisses, que entraria en funcionament l'any 2008 un cop s'hagi tancat l'actual abocador. D'altra banda, i pel que fa als residus inertitzats i compactats que surtin d'aquesta planta, es preveu que aquests puguin emmagatzemar-se a l'antiga bòbila Sugrañes, a Cerdanyola, i d'aquesta manera reomplir l'esvoranc d'un milió de metres cúbics i poder recuperar aquest espai per a la Via Verda.

Aquestes instal·lacions es complementaran amb una nova planta de tractament de voluminosos a Sabadell i amb la utilització de la planta de triatge de Rubí, i les plantes de compostatge de Can barba (a Terrassa) i de Sant Cugat, que s'haurà d'ampliar fins assolir una capacitat de 12.000 tones l'any.

Segons ha explicat Milà, aquestes propostes compten inicialment amb un ampli consens, però aquest no és encara un projecte tancat ja que està pendent dels informes econòmics, medi ambientals i de mobilitat i d'acabar de tancar els acords amb els diferents municipis. La voluntat és poder-ho aprovar definitivament abans de l'estiu. Salvador Milà.

Salvador Milà

Això no és un projecte tancat, ara s'han de treballar els diferents convenis amb el consorci i el Consell Comarcal, s'ha de parlar amb els diferents municipis i s'ha de parlar de les condicions tècniques etc.


Precisament, des de Sant Cugat i des de Cerdanyola han mostrat la seva preocupació per qüestions com l'impacte ambiental i visual que pot tenir aquest projecte, i sobretot, per l'impacte en la mobilitat de la zona. Així ho ha manifestat l'alcalde de la ciutat, Lluís Recoder.

Lluís Recoder

Estudiarem la proposta, però ja he traslladat al conseller temes que em preocupen com l'accessibilitat, que és uan cosa que ens preocupa a nosaltres però també a Cerdanyola, que és qui té el forat.


Davant d'aquesta reclamació, el conseller ha assegurat que s'estudiarà com fer els accessos sense que això interfereixi en el trànsit local i que s'informarà també els responsables de la construcció del Sincrotró perquè puguin tenir-ho en compte. Tot i això, Milà ha afegit que pel tipus de resta que surt dels ecoparcs, el seu trasllat no ha de suposar cap problema ja que es poden transportar grans quantitats en un sol viatge.

Des de la conselleria també s'ha volgut remarcar que el projecte de gestió de residus del Vallès Occidental és 'la primera manifestació' del nou model de residus que està impulsant la Generalitat al conjunt de Catalunya i que es basa principalment en la prevenció i la recollida selectiva en origen en detriment dels tractaments finalistes dels residus.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.