'Sobirania.cat' posa en valor el recorregut independentista a la xarxa


  • Comparteix:

El periodista i escriptor Saül Gordillo analitza en el llibre 'Sobirania.cat' les claus de l'auge de l'independentisme online durant l'última dècada. El cap de continguts digitals d''El Periódico' ha visitat aquest dimecres el Cafè Auditori per presentar la seva última obra en un acte organitzat per Cugat.cat i Crea't Edicions on també ha participat l'exeurodiputat santcugatenc Raül Romeva. Gordillo ha augurat una guerra oberta a la xarxa entre els independentistes i els partidaris de la unitat de l'Estat espanyol, un conflicte ideològic i verbal que s'endurirà a mesura que s'acosti la data de la consulta.

Un llibre 'estrany'. Així ha definit 'Sobirania.cat' el també exdirector de l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Gordillo ha utilitzat aquest adjectiu perquè es tracta d'una obra, diu, que barreja política amb periodisme i internet. Tot plegat amb l'objectiu d'analitzar com s'han desenvolupat les idees independentistes en l'última dècada en els mitjans digitals, els blogs i les xarxes socials.

Un llibre, ha dit, que també ha nascut per retre un homenatge a tots aquells 'profetes' que fa 10 anys ja defensaven la independència i que preveien canvis importants en un futur no gaire llunyà. Gordillo ha contraposat els blogs i els portals digitals, més vells en termes de 2.0, a les joves xarxes socials. La diferència es troba en què els primers generen una reflexió pausada i calmada mentre que els segons afavoreixen una opinió més emotiva i instantània.

De fet, Gordillo considera que actualment una part l'independentisme virtual està excitat i és agressiu, una circumstància causada per la proximitat de la consulta.

Saül Gordillo

El que trobo que no és bo és que hi hagi un cert estat d'excitació. Si no ets més impulsiu que el veí ets menys patriota.

Malgrat això, el periodista ha posat en valor la tasca de tots aquests canals online, uns recursos imprescindibles a l'hora d'afavorir la participació ciutadana en el procés sobiranista. La intervenció de Gordillo ha anat precedida per la de l'exeurodiputat santcugatenc Raül Romeva, que ha dut a terme una reflexió sobre com han influït els mitjans digitals a l'hora de fer política. Romeva ha celebrat l'auge d'aquests canals, molt importants per fer difusió d'allò que fan les persones que treballen en unes institucions com el Parlament Europeu.

Sobre 'Sobirania.cat', l'exeurodiputat considera que pot ser una eina molt útil per a aquelles futures generacions que estudiaran tot el que està succeint ara mateix a Catalunya i la resta de l'Estat espanyol en uns anys.

Raül Romeva

És important tenir material, documentació i fons primàries. Trobo que aquest és un dels valors del llibre.

Un dels moments més reivindicatius ha arribat de la mà d'un dels fundadors de l'Agència Catalana de Notícies, Xavier Fornells, que ha assegurat que el dret a decidir ja està present amb la revolució digital i és un dret que ningú podrà treure mai.

Xavier Fornells

Ens acostumat a poder triar. Quan tens això ja no t'ho poden treure. A la xarxa tothom decideix.

L'acte, que ha agrupat una trentena de persones, ha estat organitzat per Cugat.cat i Crea't Edicions, el projecte cultural responsable de la publicació del llibre. Durant les properes setmanes Gordillo visitarà diferents poblacions com Vic, Mataró i Granollers per presentar l'obra.
about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.