5 consells per detectar ‘fake news’

09/06/2021

Cada dia ens arriba un gran volum d’informació a través del mòbil i d’altres pantalles i no sempre podem estar 100% segurs de la seva veracitat. Per això t’oferim les cinc preguntes a contestar per detectar fake news i no contribuir a fer-les virals:

· D’on surt la notícia? Cal mirar si ve d’un mitjà de comunicació conegut i si ho treuen diversos mitjans o només un. També resulta recomanable fixar-se bé en el nom del mitjà i el seu logo perquè hi ha perfils a internet especialistes en fer-hi petits canvis per provocar així que semblin l’autèntic quan en realitat és un fake. I si el que ens ha arribat és un àudio? Aleshores cal mirar si coneixes qui ho diu, quan ho ha dit i que sigui la veu real.

· És una noticia original o una captura de pantalla? En el segon cas, desconfia perquè és molt fàcil de manipular.

· Has comprovat la data? Hi ha notícies de temps enrere que es recuperen per intentar fer passar com a actuals i atacar algú.

· La noticia t’ha emocionat o enrabiat? Les fake news funcionen perquè sovint provoquen una reacció emocional. En alguns casos fins i tot fan riure i això facilita que circulin ràpidament fins a fer-se virals.

· Has llegit la noticia sencera o només el titular cridaner? Sempre s’ha d’anar més enllà del titular per comprovar si està ben redactada, sense faltes d’ortografia, i si explica d’on surt la informació o cita fonts oficials que es poden consultar. Les fake news sovint apel·len a creure-hi, sense dades, buscant la reacció emocional.

Si et contestes aquestes cinc preguntes quan t’arribi una informació sabràs detectar millor les fake news. Segueix Ull crític a través del web i les xarxes de Cugat Mèdia per conèixer més casos i consells d’alfabetització mediàtica.

Més Notícies

‘El juego del calamar’: la sèrie que les criatures haurien d’evitar

18/10/2021

Què podem fer quan el contingut entra a casa o a l’escola? Cugat Mèdia en parla amb expertes ‘El juego del calamar’ és la sèrie de la qual tothom en parla. És una de les novetats de la plataforma Netflix, que tracta d’un grup d’adults que participen en una competició de jocs infantils en la […]

Una noia fa una fotografia per penjar-la a Instagram

Instagram afecta el nostre estat d’ànim?

13/10/2021

Instagram és una de les xarxes que ha irromput amb més força en els darrers anys i ja és la quarta en nombre d’usuaris a nivell mundial. Cap experiència sembla completa si no es comparteix amb amics, familiars i seguidors penjant una fotografia en aquesta plataforma, ja siguin les vacances, un dinar, anar al cinema […]

Cal preocupar-se per l’addicció dels joves als videojocs?

29/09/2021

Els joves passen cada cop més temps a internet i els videojocs són una de les aficions més habituals. Fa uns dies es va fer viral la notícia d’un adolescent ingressat en un centre per l’addició al Fortnite, que d’immediat va generar debat. Us heu de preocupar si teniu fills i filles que hi juguin?

La DIBA també aposta per l’alfabetització mediàtica

25/08/2021

Has rebut algun SMS al mòbil o algun DM a les xarxes socials amb un enllaç i el missatge que si el cliques rebràs diners, un val o algun premi? No pares de veure anuncis de gent jove que s’ha fet rica fent no sé què? Et creus tot el que veus a la xarxa?

Les 5 fake news més habituals sobre les vacunes

16/07/2021

La majoria de la població catalana ja s’ha posat com a mínim una vacuna contra la COVID i recentment s’ha autoritzat la vacunació de la població entre 16 i 29 anys. Us expliquem les 5 fake news més habituals sobre els efectes de la Pfizer, l’AstraZeneca, la Moderna o la Jansenn. – No tenen components […]

Ull crític a les escoles i instituts

30/06/2021

El projecte Ull crític té un fort vincle amb les escoles i els instituts des del primer dia i per això desitgem fer camí plegats. Cugat Mèdia vol implicar al màxim el món escolar a través de xerrades, tallers i iniciatives comunes.

Solidaritat i comunicació a l’Institut Angeleta Ferrer

16/06/2021

Ull Crític treballa conjuntament amb les escoles i instituts de la ciutat. El darrer exemple és el treball solidari de l’Institut Angeleta Ferrer, que vol connectar les entitats de voluntariat amb els joves i la comunitat educativa. Per això l’alumnat de tercer d’ESO està elaborant tríptics i cartells per donar ressò al tercer sector dins […]

Ull Crític: el portal de Cugat Mèdia per a l’alfabetització mediàtica

01/06/2021

El mitjà públic fa un pas més en la seva aposta per fomentar una societat més crítica i plural Cugat Mèdia posa en marxa Ull Crític, el portal per contribuir a l’alfabetització mediàtica. El mitjà públic de Sant Cugat, amb la seva missió de servei a la ciutadania, vol ser un vehicle que permeti assimilar la […]