Cal preocupar-se per l’addicció dels joves als videojocs?

29/09/2021

Els joves passen cada cop més temps a internet i els videojocs són una de les aficions més habituals. Fa uns dies es va fer viral la notícia d’un adolescent ingressat en un centre per l’addició al Fortnite, que d’immediat va generar debat. Us heu de preocupar si teniu fills i filles que hi juguin? Donem un cop d’ull a la notícia i les dades.

Si anem primer a la notícia veurem que hi ha més factors a tenir en compte i que no apareixen en els titulars ni en les captures de pantalla que circulen per whatsapp i a les xarxes socials. A tothom li va cridar l’atenció que un noi castellonenc de 15 anys passés dos mesos ingressat per tractar l’addicció al Fortnite , així que el cas es va fer viral i va aparèixer a tot arreu. Com acostuma a passar, la notícia va anar acompanyada de debats i consells sobre com s’ha de gestionar i de quin ha de ser el rol dels pares, però cal tenir en compte que es tracta d’un cas especial perquè l’adolescent havia perdut la mare un any abans, no ho havia superat (dol complex no resolt) i ja presentava diversos trastorns mentals previs com ansietat-fòbia social i trets d’una personalitat de clúster C (evitativa, dependent i obsessivo-compulsiva). L’addicció al videojoc va resultar una conseqüència d’aquesta sèrie de patologies, com passa en d’altres ocasions, en què apareixen patologies duals.

Si ens fixem en les xifres, fa uns dies es va publicar l’últim informe del ministeri de Sanitat espanyol sobre l’ús d’internet, que apunta que un 6,1% dels estudiants d’entre 14 i 18 anys pateix un trastorn potencial pel nombre d’hores i la importància que atorga als vídeojocs, amb un 26% dedicant-hi més de cinc hores al dia. La xifra puja al 12% quan l’enquesta se centra entre els qui admeten haver-hi jugat durant l’últim any. Hi ha un creixement, però baix i parlant de trastorn potencial, si bé cal tenir present que Fortnite i altres jocs ofereixen petites recompenses que són dosis de dopamina i ajuden a enganxar-s’hi.

Així, la notícia de l’adolescent enganxat al Fortnite es va fer viral, però com passa gairebé sempre cal anar més enllà del titular i informar-se per no generar una falsa alarma. L’alfabetització mediàtica té un rol clau en aquest procés i cal recordar que en l’entrada al món digital és important que els joves vagin de la mà dels pares per entendre la part positiva i la negativa i ajudar així a defugir possibles usos negatius o addicions.

Un nen jugant al Fornite. Font: Flickr

Més Notícies

Foto de la captura de pantalla que corre per WhatsApp / Foto: Cugat Mèdia

És falsa aquesta comunicació de l’Ajuntament sobre les sancions per no recollir les caques de gos

22/03/2024

L’escrit porta una capçalera falsa de l’Ajuntament i suplanta la signatura del regidor Àngel Pedrós. L’Ajuntament desmenteix la informació que s’ha difós mitjançant una nota falsa sobre la implementació d’una nova mesura per identificar els propietaris d’animals que no recullin els excrements de la via pública. L’escrit; que porta la capçalera de l’Ajuntament de Sant […]

Aquesta fotografia correspon a un accident i no a un robatori / Foto: Policia Local

FAKE NEWS: Un accident que passa per un robatori

10/11/2022

L’Ajuntament demana precaució amb les informacions que alerten sobre un increment dels robatoris a Mira-sol. L’avís respon a una publicació a Instagram en què s’assegura que s’han produït diversos robatoris a habitatges i trasters al barri als quals s’ha utilitzat un vehicle robat per encastar-lo contra les propietats. Segons ha informat el consistori, la informació publicada no és certa i la fotografia que l’acompanya correspon a l’accident d’una veïna en entrar a l’aparcament privat.

L'anglès, una de les extraescolars més sol·licitades / Foto: CC0 Pixabay

L’anglès, una de les extraescolars més sol·licitades: per què?

10/11/2022

Des dels més grans als més petits, bona part de la canalla dedica unes hores a la setmana fora de l’escola a l’aprenentatge de l’idioma més estudiat del món. Però per què les famílies busquen aquest reforç? Per quins mètodes d’aprenentatge es decideixen? Hi ha una edat idònia per començar a aprendre una segona llengua? I els resultats d’aquest aprenentatge, són els esperats? Cugat Mèdia busca respostes a aquestes i altres qüestions sobre l’anglès a través de veus expertes.

Joves a Sant Cugat amb motiu de l'Esplaiada 2022 / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Com acompanyar els infants en el pas cap a l’adolescència

10/11/2022

L’adolescència o pubertat és l’etapa de transició entre la infantesa i l’edat adulta. Es tracta d’un període vital que comença amb l’inici de l’ejaculació o la menstruació i que comporta alteracions fisiològiques, emocionals, relacionals, físiques i intel·lectuals. Cugat Mèdia ha parlat amb la pediatra del CAP Can Mates Jéssica Ortiz i amb l’especialista en educació afectiva i sexual, i fundadora de La Ciranda, Júlia Sánchez, per descobrir quina és la millor manera d’acompanyar les criatures en el descobriment d’aquesta nova fase.

Unes joves amb els seus portàtils dins una aula / Foto: Cugat Mèdia

Final de curs i selectivitat: com decidir què estudiar?

10/11/2022

Què volem ser de grans? Aquesta és una pregunta molt freqüent i més ara que s’apropen el final de curs i les proves d’accés a la universitat. Cugat Mèdia parla amb el formador de l’entitat santcugatenca EdBuilding Josep Lluís Serrano.

Una noia mirant el programa de televisió 'La isla de las tentaciones' / Foto: Cugat Mèdia

Adolescència i ‘reality shows’: Com evitar normalitzar conductes tòxiques

30/03/2022

El ‘reality show’ és un gènere televisiu que ja fa temps que s’emet a televisió. N’hi ha alguns de més antics, com ‘Gran Hermano’ i ‘Supervivientes’, i altre més actuals com ‘La Isla de las Tentaciones’. Aquest ha tingut un gran impacte i s’ha convertit en el fenomen televisiu més vist a Espanya entre els joves d’entre 16 i 34 anys.

Imatge d'arxiu d'una aula de l'escola Pi d'en Xandri / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Com hauríem d’explicar la guerra als infants?

16/03/2022

La guerra a Ucraïna ha omplert els titulars de tots els mitjans de comunicació. El conflicte amb Rússia s’ha convertit en tema d’interès per a tothom, fins i tot dels infants, a casa i a les escoles.

‘El juego del calamar’: la sèrie que les criatures haurien d’evitar

18/10/2021

Què podem fer quan el contingut entra a casa o a l’escola? Cugat Mèdia en parla amb expertes ‘El juego del calamar’ és la sèrie de la qual tothom en parla. És una de les novetats de la plataforma Netflix, que tracta d’un grup d’adults que participen en una competició de jocs infantils en la […]