Imatge d'arxiu d'una aula de l'escola Pi d'en Xandri / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Com hauríem d’explicar la guerra als infants?

16/03/2022

La guerra a Ucraïna ha omplert els titulars de tots els mitjans de comunicació. El conflicte amb Rússia s’ha convertit en tema d’interès per a tothom, fins i tot dels infants, a casa i a les escoles. Però no sempre és fàcil explicar un conflicte com aquest i donar resposta a totes aquelles preguntes que els sorgeixen a la canalla. Cugat Mèdia ha parlat amb Ingeborg Porcar, directora tècnica de la Unitat de Trauma, Crisi i Conflictes de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Per saber millor de quina manera es pot explicar el conflicte i com els adults hauríem d’afrontar els dubtes i neguits dels més petits de la casa.

Porcar aconsella que és molt important que com a adults hem d’aportar certa seguretat als infants, sobretot si parlem d’una franja d’edat inferior als 10 anys. Tot i que els nens i nenes més petits no tenen el marc cognitiu per entendre ben bé què és el que està passant en aquests moments, s’adonen amb facilitat que hi ha alguna cosa que ens preocupa als adults.

A continuació, us oferim algunes pautes i consells per saber com respondre i gestionar totes aquelles inquietuds de la canalla sobre la guerra a Ucraïna.

Què està passant? Reflexió sobre la violència i l’empatia

 • En lloc d’edulcorar, és millor ajudar-los a entendre i organitzar la informació que ja tenen de què està passant.
 • Si ens pregunten quina és la raó d’aquesta guerra, els podem respondre que nosaltres, els adults, tampoc ho sabem. Però, cal fer-los saber que en aquest cas han decidit resoldre el conflicte amb violència i que en el món i en el seu entorn més proper, com ara a la família o a l’escola sempre hi ha altres conflictes que no es resolen d’aquesta manera.
 • Perquè els més petits de la casa ho entenguin, cal que els donem criteris perquè puguin empatitzar amb el que els està passant al poble ucraïnès.

Com gestionar la informació segons la franja d’edat

 • Cal fer un tractament diferent de la situació als infants que estan en una franja per sota dels 10 anys, ja que aquests no tenen la capacitat cognitiva suficient per processar i entendre totalment què està passant.
 • Quan els nens i nenes estan en una fase preadolescent o en l’adolescència, ja són capaços d’entendre la situació. Per aquest motiu, els hem d’ajudar a reflexionar sobre la gestió de conflictes amb violència o sense ella, sobre com afecta això a les famílies i, també, tractar amb ells altres temes que els puguin inquietar.

Limitar el temps d’exposició vers els mitjans de comunicació

 • La informació ens envolta i, per això, és molt complicat censurar les imatges que els nostres nens i nenes veuen. Tot i això, és recomanable, tant per als petits com per als mateixos adults, limitar el temps d’exposició per estalviar la visualització de les imatges.
 • Si es veuen les notícies, el millor seria agafar l’hàbit de fer-ho en família per poder respondre els seus dubtes i preguntar-los què han vist, què els han explicat sobre el tema a l’escola i si han vist alguna imatge que els preocupi.

Preguntar, situar i tranquil·litzar

 • És fonamental saber quin és el discurs i què és el que entenen els nens i nenes del que està passant.
 • Els adults hem de ser proactius, preguntar com se senten i ajudar-los a processar com els afecta el que passa.
 • Cal que entenguin que els tranquil·litzem explicant-los que el que està succeint passa lluny de casa nostra i els posem un exemple que els pugui ajudar a comprendre millor la distància: “Ucraïna està a 3 dies en cotxe d’aquí.”
 • És probable que els infants s’adonin que els adults estem bastant preocupats. És per això que els hem dir que ens entristeix saber que hi ha famílies a Ucraïna que ho estan passant malament i que hi ha nens que no poden anar a l’escola.
 • Han de saber que, encara que a Ucraïna ho estan passant malament, hi ha moltes persones i organitzacions que els estan ajudant.

Percepció i proximitat del conflicte

 • És molt probable que els nens i nenes convisquin a l’aula amb companys d’origen rus o ucraïnès i, per aquesta raó, sentin aquesta situació més propera i creïble.
 • Cal fer una diferenciació del govern de Putin del poble rus, evitar les generalitzacions i abordar des de l’empatia que també hi ha russos que estan patint aquesta situació.

Més Notícies

Una noia mirant el programa de televisió 'La isla de las tentaciones' / Foto: Cugat Mèdia

Adolescència i ‘reality shows’: Com evitar normalitzar conductes tòxiques

30/03/2022

El ‘reality show’ és un gènere televisiu que ja fa temps que s’emet a televisió. N’hi ha alguns de més antics, com ‘Gran Hermano’ i ‘Supervivientes’, i altre més actuals com ‘La Isla de las Tentaciones’. Aquest ha tingut un gran impacte i s’ha convertit en el fenomen televisiu més vist a Espanya entre els joves d’entre 16 i 34 anys.

‘El juego del calamar’: la sèrie que les criatures haurien d’evitar

18/10/2021

Què podem fer quan el contingut entra a casa o a l’escola? Cugat Mèdia en parla amb expertes ‘El juego del calamar’ és la sèrie de la qual tothom en parla. És una de les novetats de la plataforma Netflix, que tracta d’un grup d’adults que participen en una competició de jocs infantils en la […]

Una noia fa una fotografia per penjar-la a Instagram

Instagram afecta el nostre estat d’ànim?

13/10/2021

Instagram és una de les xarxes que ha irromput amb més força en els darrers anys i ja és la quarta en nombre d’usuaris a nivell mundial. Cap experiència sembla completa si no es comparteix amb amics, familiars i seguidors penjant una fotografia en aquesta plataforma, ja siguin les vacances, un dinar, anar al cinema […]

Cal preocupar-se per l’addicció dels joves als videojocs?

29/09/2021

Els joves passen cada cop més temps a internet i els videojocs són una de les aficions més habituals. Fa uns dies es va fer viral la notícia d’un adolescent ingressat en un centre per l’addició al Fortnite, que d’immediat va generar debat. Us heu de preocupar si teniu fills i filles que hi juguin?

La DIBA també aposta per l’alfabetització mediàtica

25/08/2021

Has rebut algun SMS al mòbil o algun DM a les xarxes socials amb un enllaç i el missatge que si el cliques rebràs diners, un val o algun premi? No pares de veure anuncis de gent jove que s’ha fet rica fent no sé què? Et creus tot el que veus a la xarxa?

Les 5 fake news més habituals sobre les vacunes

16/07/2021

La majoria de la població catalana ja s’ha posat com a mínim una vacuna contra la COVID i recentment s’ha autoritzat la vacunació de la població entre 16 i 29 anys. Us expliquem les 5 fake news més habituals sobre els efectes de la Pfizer, l’AstraZeneca, la Moderna o la Jansenn. – No tenen components […]