Les 5 fake news més habituals sobre les vacunes

16/07/2021

La majoria de la població catalana ja s’ha posat com a mínim una vacuna contra la COVID i recentment s’ha autoritzat la vacunació de la població entre 16 i 29 anys. Us expliquem les 5 fake news més habituals sobre els efectes de la Pfizer, l’AstraZeneca, la Moderna o la Jansenn.

No tenen components magnètics ni metalls pesats. Els vídeos virals de gent enganxant-se una moneda o un cobert i vinculant-ho a la vacuna han tingut molt d’èxit, però l’explicació deriva de factors com la humitat o, en alguns casos, de pressions prèvies per facilitar l’efecte. La realitat és que el percentatge de metalls que inclouen és inferior al de la majoria d’aliments i tampoc porten grafè, tal com es pot consultar al prospecte de les diferents vacunes. Tampoc és cert el vídeo que circula sobre l’autòpsia d’un cervell afectat pel grafè arran de les vacunes, ja que es va publicar per primer cop quan encara no hi havia pandèmia. L’altre teòric argument que vola per les xarxes, els estudis de la Universitat d’Almeria, ha estat desmentit i els intents de demostrar el contrari públicament han derivat en ridícul, com en el cas d’aquesta infermera d’Ohio.

No modifiquen el teu ADN. Un fragment de vídeo tret de context del director mèdic de Moderna, Tal Zaks, o un article de Richard Pomerantz sobre un altre tema són la principal base d’aquestes fake news. No és cert. Inocular ARN no pot provocar un canvi en l’ADN perquè no pot accedir al nucli de la cèl·lula.

No han provocat gairebé 14.000 morts ni 1,4 milions de ferits entre els vacunats. En aquest cas les dades de morts totals distribuïdes per EudraVigilance s’han atribuït a les vacunes, sense que hi hagi causalitat. Hi ha webs que se n’han fer ressò i el tuit amb les xifres circula per whatsapp a gran velocitat. Si reps el missatge no el reenviïs perquè és fals. Les úniques morts directes lligades a una vacuna són per trombosi, que en el cas d’Espanya només registra cinc casos.

No t’implanten cap microxip. Una de les principals teories de la conspiració apunta a un pla del creador de Microsoft, Bill Gates, per tenir tota la població mundial controlada. No té cap mena de base ni cap prova que ho aguanti.

Les mentides del directiu de Pfizer. Michael Yedon va treballar a la farmacèutica, però no va ser vice-president ni director científic. I no hi és des de 2011, així que no serveix com a base verídica de cap dels vídeos i entrevistes que s’han fet viral en què afirma coses com que és un invent que hi hagi infectats asimptomàtics, que hi haurà una tercera dosi de reforç sense que hagi passat cap control o que provoquin infertilitat, que és una fake news també molt habitual al costat de com afecta als al·lèrgics o a les dones embarassades.

Si tens dubtes sobre una informació de vacunes ens la pots fer arribar a ullcritic@cugat.cat.

Més Notícies

‘El juego del calamar’: la sèrie que les criatures haurien d’evitar

18/10/2021

Què podem fer quan el contingut entra a casa o a l’escola? Cugat Mèdia en parla amb expertes ‘El juego del calamar’ és la sèrie de la qual tothom en parla. És una de les novetats de la plataforma Netflix, que tracta d’un grup d’adults que participen en una competició de jocs infantils en la […]

Una noia fa una fotografia per penjar-la a Instagram

Instagram afecta el nostre estat d’ànim?

13/10/2021

Instagram és una de les xarxes que ha irromput amb més força en els darrers anys i ja és la quarta en nombre d’usuaris a nivell mundial. Cap experiència sembla completa si no es comparteix amb amics, familiars i seguidors penjant una fotografia en aquesta plataforma, ja siguin les vacances, un dinar, anar al cinema […]

Cal preocupar-se per l’addicció dels joves als videojocs?

29/09/2021

Els joves passen cada cop més temps a internet i els videojocs són una de les aficions més habituals. Fa uns dies es va fer viral la notícia d’un adolescent ingressat en un centre per l’addició al Fortnite, que d’immediat va generar debat. Us heu de preocupar si teniu fills i filles que hi juguin?

La DIBA també aposta per l’alfabetització mediàtica

25/08/2021

Has rebut algun SMS al mòbil o algun DM a les xarxes socials amb un enllaç i el missatge que si el cliques rebràs diners, un val o algun premi? No pares de veure anuncis de gent jove que s’ha fet rica fent no sé què? Et creus tot el que veus a la xarxa?

Ull crític a les escoles i instituts

30/06/2021

El projecte Ull crític té un fort vincle amb les escoles i els instituts des del primer dia i per això desitgem fer camí plegats. Cugat Mèdia vol implicar al màxim el món escolar a través de xerrades, tallers i iniciatives comunes.

Solidaritat i comunicació a l’Institut Angeleta Ferrer

16/06/2021

Ull Crític treballa conjuntament amb les escoles i instituts de la ciutat. El darrer exemple és el treball solidari de l’Institut Angeleta Ferrer, que vol connectar les entitats de voluntariat amb els joves i la comunitat educativa. Per això l’alumnat de tercer d’ESO està elaborant tríptics i cartells per donar ressò al tercer sector dins […]

5 consells per detectar ‘fake news’

09/06/2021

Cada dia ens arriba un gran volum d’informació a través del mòbil i d’altres pantalles i no sempre podem estar 100% segurs de la seva veracitat. Per això t’oferim les cinc preguntes a contestar per detectar fake news i no contribuir a fer-les virals: · D’on surt la notícia? Cal mirar si ve d’un mitjà […]

Ull Crític: el portal de Cugat Mèdia per a l’alfabetització mediàtica

01/06/2021

El mitjà públic fa un pas més en la seva aposta per fomentar una societat més crítica i plural Cugat Mèdia posa en marxa Ull Crític, el portal per contribuir a l’alfabetització mediàtica. El mitjà públic de Sant Cugat, amb la seva missió de servei a la ciutadania, vol ser un vehicle que permeti assimilar la […]