L'exèrcit en la Catalunya lliure


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 11/mar/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara fa uns dies, en unes declaracions fetes a un mitjà de comunicació, l'amic Àlvar Roda, membre del patronat de la Universitat Internacional de la Pau, deia que la Catalunya Estat 'podria optar per no tenir exèrcit, però segurament els organismes internacionals li ho reclamaran de cara al seu reconeixement. [...] El reconeixement molt possiblement et vindrà si col·labores amb el conjunt de la indústria militar; perquè les guerres són un negoci. [...] Aquest és un debat que encara no hem tingut com a societat. [...] Per principi, l'Estat català no ha de tenir exèrcit'. I afegia que 'Catalunya ja té un exèrcit: l'espanyol. L'exèrcit té mentalitat d'envair Catalunya? No. Al govern i a l'exèrcit espanyols hi ha gent intel·ligent, i ens hi podem entendre molt bé en els temes de seguretat i defensa exterior.'

Arribats aquí, estic d’acord en alguns punts i discrepo sobre uns altres. Discrepar no és dolent, però. La discrepància civilitzada sempre és debat, altrament esdevé cridòria. Començant pels punts d’acord, jo mateix m’he manifestat públicament poc favorable a fornir d’un exèrcit l’Estat català. De fet, sóc una de les persones -entre les quals també hi era l’Àlvar Roda- que van donar suport al manifest ‘Catalunya per la seguretat humana i la pau’, de l’any 2013, que propugnava la transició pacífica cap a un Estat català sense exèrcit i basat en la cultura de la cooperació. Jo, com en Roda, també penso que l’argument segons el qual els exèrcits són útils per combatre el terrorisme està completament desacreditat per la realitat. Llevat que decretem l’estat d’alerta permanent i militaritzem els carrers, s’ha demostrat que els exèrcits no aturen atemptats. Que no tenen exèrcit, França, l’Estat espanyol o els Estats Units? Em sembla que sí, oi? I de què els ha servit, a l’hora d’impedir les massacres que s’han comès a casa seva? Una altra cosa és que el terrorisme sigui un pretext per incentivar la cursa armamentista.

Això, però, no significa que calgui caure en una mena de ‘bonisme càndid’ tot obviant la naturalesa humana i les seves misèries. Estem parlant d’una qüestió que em sembla importantíssima a escala internacional i que, per aquest motiu, l’he argumentada de manera molt més extensa en el llibre ‘La independència explicada al meu fill’. Però, per cenyir-me al format d’aquesta columna, remarcaré que el rebuig dràstic a un model militar com l’espanyol o el francès, posem per cas, no hauria de ser forçosament incompatible amb l’opció de tenir uns cossos d’elit per a tasques o missions molt específiques en terra, mar i aire. Es tractaria, per tant, d’un model català de protecció i de defensa civils. El tema, com podem veure, promet un debat altament interessant.

El punt en què discrepo de dalt a baix de l’amic Roda és aquell en què diu que els catalans ja tenim un exèrcit, l’espanyol (!), i que el podríem considerar nostre perquè no té mentalitat d’envair Catalunya. D’entrada, l’Estat espanyol sempre, sempre, sempre ha tingut mentalitat d’envair Catalunya. De fet, és per això que avui no som un poble lliure i és amb aquest exèrcit, preparat per actuar, que l’Estat espanyol impedeix que puguem decidir el nostre futur en un referèndum. Només des d’un prisma hispanocèntric de la vida es pot concebre que l’Estat català es posi sota la ‘protecció’ de l’exèrcit de l’Estat espanyol, un Estat amb un dèficit escandalós de cultura democràtica. De fet, si Catalunya tingués tan poca dignitat d’acceptar una cosa així, manés qui manés aquell exèrcit, cometria un dels més grans errors de la seva història. Seria com del llop fer-ne pastor.

Em temo, però, que la independència de Catalunya, posant fi a la brutal espoliació fiscal a què es veu sotmesa, farà molt difícil que l’Estat espanyol pugui mantenir el seu exèrcit. Molt difícil. Tanmateix, no haurà de patir. Si ens ho demana, no tindrem cap inconvenient a acollir-lo sota la protecció dels nostres cossos de defensa civil.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.