1932: Neix la publicació 'L'Avenir'

Detall de la capçalera de la publicació

Efemèrides

Publicat el 17/abr/12 per Alex Berenguer / Joan Vallvé

L'abril de 1932 apareix 'L'Avenir', una publicació mensual de Sant Cugat, coincidint amb el primer aniversari de la proclamació de la República. La publicació naixia com a portaveu del Centre Republicà Federal i de la Unió de Rabassaires.

Escolta-ho

El nom era el mateix que el del setmanari sabadellenc fundat al 1920 per Francesc Layret, que havia estat diputat per la circumscripció de Sabadell i que tanta influència havia tingut en els federalistes i rabassaires santcugatencs.

La publicació tenia vuit planes, costava 10 cèntims, estava impresa a les Gràfiques Serra de Sant Cugat i es publicava majoritàriament en català. Va començar amb una tirada de 500 exemplars. El director era Ramon Mas i Colomer.

'L'Avenir' defensava els principis republicans federals i els drets dels rabassaires. Políticament estava a l'esquerra de la línia oficial d'Esquerra Republicana de Catalunya. La publicació també tenia un to anticlerical i antimilitarista i apareixien criticats, amb mordacitat i sarcasme, els cacics, els capellans i els dirigents de la dreta local.

L'últim número conservat és del 27 de maig de 1934.

Informació extreta de l'article 'L'Avenir' (1932-1934)', de José F. Mota Muñoz, publicat a 'Gausac', núm. 16 (2000).