Com va néixer l'aplec del JAP

Victor Alexandre


Publicat: el 5/nov/14
Opinió| Columnes

L'aplec del JAP és el nom d'una tertúlia que des de l'any 2012 té lloc cada divendres al bar Zum-Zum, de la plaça Augusta de Sant Cugat, integrada pel crític d'arts escèniques Eduard Jener, l'actor Jaume Pla i l'escriptor Víctor Alexandre. Es tracta d'una tertúlia que, curiosament, va ser propiciada per una altra tertúlia, aquesta de caràcter radiofònic en el programa 'Sant Cugat a fons' de Cugat.cat, que els reunia tots tres per enraonar sobre temes de caràcter social, cultural i polític.

Va ser així, en sortir de l'emissora i anar a esmorzar, com es va establir entre nosaltres un vincle afectiu que va derivar en una bona amistat. No és que abans no ens coneguéssim, per descomptat que sí, però la nostra relació fins aquell moment només havia estat ocasional i circumscrita al simple fet de coincidir com a espectadors en concerts, representacions teatrals o actes culturals de tota mena. És a dir, que ens havíem mogut sempre en un terreny més aviat superficial i mai no havíem compartit tantes hores junts.

El setembre del 2014, en iniciar-se la nova temporada radiofònica, una reestructuració de les tertúlies a Cugat.cat ens va separar per tal de convocar-nos en dies diferents i vam deixar de coincidir a l'emissora, cosa que era perfectament entenedora en l'àmbit professional, però que ens entristia en l'àmbit personal. Per dir-ho clar, ens entristia tant haver-nos de separar, que vam decidir mantenir la tertúlia al Zum-Zum, entre les deu i dos quarts de dotze del matí, encara que s'hagués esvaït el motiu oficial que la propiciava. I el cert és que continua ben viva i amb una fidelitat extraordinària. De fet, va ser aquesta fidelitat per part dels tres integrants el que em va empènyer a donar-li un nom que la institucionalitzés. “Si te l'estimes, li has de posar un nom”, vaig pensar. I dit i fet. Vaig fer un seguit de combinacions amb les inicials dels nostres noms i em va semblar que “JAP” (Jener, Alexandre i Pla) era la que sonava més bé. L'Eduard i en Jaume la van trobar pertinent i així va néixer L'aplec del JAP.

L'aplec del JAP, tanmateix, no és pas una tertúlia tancada, la prova és que són diverses les ocasions en què s'hi afegeixen altres persones, com ara el doctor en literatura anglesa Josep Maria Jaumà, l'historiador local Domènech Miquel o els actors Xavier Tor i Salvador Fenollar. Heus aquí una petita història de la vida de la nostra ciutat.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat