Retrocés sobiranista

Lluis Mont


Publicat: el 16/mar/15
Opinió| Columnes

Hi ha una tesi entre els opinadors, crec que dominant, en els darrers mesos, que considera que hi ha un retrocés del sobiranisme, fabricat majoritàriament a base d'enquestes en intenció de vot. Però jo segueixo sense veure-ho.

Si mireu el resultat de les darrera enquesta del CEO, un 39,1% dels enquestats voldrien un estat independent i un 26,1%. Només un 24% voldrien seguir en l'estatus actual. Si en un sistema democràtic, un 65 % de la població desitja un canvi d'estatus, sembla que hi ha una voluntat sòlida de canvi de sistema, no? I que si no s'aplica un canvi, hi ha una frustració democràtica perillosa per al mateix sistema.

Jo crec que el sobiranisme (al cap i a la fi el federalisme també aposta per més sobirania) és un moviment transversal a Catalunya, sorgit de baix a dalt, integrador, modern i antixenòfob, amb una potència extraordinària. El que passa és que això encara no s'ha concretat en unes opcions polítiques clares. Per exemple, Convergència i Unió encara han de completar el seu camí cap a una refundació i una definició clara. Al meu entendre, que la coalició governant convoqui unes plebiscitàries sense aconseguir una candidatura independentista única i transversal, quan dins seu conviuen opcions oposades, és una temeritat que pagarà un preu electoral.

Tampoc Esquerra està ben alienada, amb un excés de radicalisme d'esquerra en algunes posicions, i unes vel·leïtats populistes, que possiblement l'impossibilitin ocupar una posició de centre prou majoritària. En tot cas, jo crec que els grans moviments de fons es couen a foc lent i progressen a poc a poc. La progressió del sobiranisme català ha estat impressionant, i la resposta de les forces polítiques espanyoles, des de PP, Ciudadanos, PSOE o Izquierda Unida, lamentablement curta de mires, i pobra d'esperit. Així que no veig que hi hagi gaire retrocés. Qui sap?

LLUÍS MONT és cardiòleg