Estem com sempre, potser una mica pitjor

Roser Casamitjana


Publicat: el 5/feb/16
Opinió| Columnes

Aquest dimecres se'ns va presentar el darrer Observatori Sociològic de la nostra ciutat fet al novembre del 2015. Cal dir que les respostes són molt semblants a l'anterior del mes juliol. On es troba la diferència més gran és en la preocupació per la política que s'incrementa 11 punts, potser perquè encara estàvem vivint l'atzucac català i no estava clar com ens en sortiríem.

Sí que hi ha una sèrie de temes en els quals els ciutadans i les ciutadanes perceben que les coses van una mica pitjor: ha baixat la confiança en el govern de la Generalitat, el grau de satisfacció de viure a Sant Cugat i la percepció de la situació econòmica. I pel que fa a les estructures de Sant Cugat també es percep un cert desànim: consideren que hi ha menys transparència a l’Ajuntament, baixa la valoració per fer tràmits electrònics i no cal dir que empitjora la valoració del trànsit i el soroll. Curiosament també es considera que baixa, i força, la promoció de l’ètica i els valors per part del consistori (passa de 6,6 a 5,4).

Hi ha, però, un aspecte que em crida l’atenció i és el poc coneixement que moltes persones tenen del que fa l’Ajuntament: més de la meitat dels enquestats no coneixen quins són els objectius estratègics de la ciutat. És clar que fins i tot molts dels que vivim la institució de prop ens preguntem què voldrà dir això dels objectius estratègics. Tampoc no es coneixen prou les actuacions que l’Ajuntament porta a terme en els diferents àmbits i així un 62% desconeix l’Oficina de Turisme, un 73% l’Oficina Local d’Habitatge i un 80% no sap que tinguem una Oficina del Voluntariat. I malgrat que Sant Cugat destina el 0,7% del pressupost a la cooperació, un 65% dels seus ciutadans ho desconeix i tampoc no sap de cap ONG que treballi per la pau i els drets humans i un percentatge encara més gran no ha participat mai en cap activitat organitzada per les ONG.

Així doncs, i més enllà dels números i les xifres, cal constatar que una part important del pressupost i de l’esforç que fa l’Ajuntament en aspectes cabdals no és conegut per la seva ciutadania i crec que això mereix una reflexió. És possible que sigui manca d’interès del personal però també és possible que calgui fer alguna acció institucional per millorar aquesta mancança.

Finalment, i com ja és habitual, la ciutadania de Sant Cugat es considera majoritàriament d’esquerra i de centre esquerra, suspèn tots els partits de l’oposició i salva l’alcaldessa i l’equip de govern.

ROSER CASAMITJANA és portaveu d'ICV-EUiA