El pressupost del 2023

Albert Salarich


Publicat: el 20/mar/23
Opinió| Columnes

Tot i que ja estem immersos en un escenari on tenim les eleccions municipals a pràcticament dos mesos, i assistim setmanalment a presentacions d'intencions de futur per part del govern tripartit de Sant Cugat, no podem oblidar que al tercer mes de l'any encara no tenim el pressupost municipal del 2023. De fet, no el tenim, ni el tindrem abans de les eleccions de finals de maig.

Que un pressupost es prorrogui no és nou, tots els pressupostos d'aquesta legislatura han anat sempre molt tard, però s'han acabat aprovant perquè el govern compta amb majoria absoluta sòlida i per aquest motiu poden fer-ho com i quan vulguin. En canvi, per a aquest 2023 l'alcaldessa Mireia Ingla ja al gener ho tenia molt clar, tant, que fins i tot ho va anunciar públicament als quatre vents declarant públicament que "No hi haurà pressupost abans d'acabar el mandat".

Podríem entrar en enumerar les moltes repercussions negatives que té per a la ciutadania que aquells que estan al capdavant de l'Ajuntament no vulguin aprovar un pressupost municipal, però el que realment sobta és PER QUÈ ni ERC, PSC i CUP al govern tripartit de Sant Cugat s'han posat d'acord per decidir que a la dinàmica d'una gran ciutat com Sant Cugat no li cal el pressupost del 2023.

Tot i que és ben cert que les nostres lleis permeten al govern tripartit "jugar" amb aquesta pròrroga, el no tenir un pressupost aprovat en un Ajuntament dins el termini i en la forma escaient és un fet greu i rellevant en altres països europeus i comporta conseqüències, (sense anar més lluny a Itàlia és un dels pocs motius de dissolució del ple municipal) cosa que obliga als grups amb representació al plenari a ser actius i cercar acords i solucions per no perjudicar la ciutadania.

Des de Junts per Sant Cugat, tot i estar a l'oposició, ja al novembre i desembre de l'any passat ens vam posar a disposició de l'alcaldessa per ajudar que la gent i les entitats de la nostra ciutat puguin tenir ja al gener el pressupost del 2023. Creiem fermament que Sant Cugat te molts reptes, en moltes àrees que no es poden aturar ni dilatar, i els que estan al capdavant de l'Ajuntament l'han de fer funcionar a ple rendiment del primer al darrer dia.

Com a regidor de Sant Cugat us puc dir que en cap ple municipal hem tingut cap explicació del PERQUÈ no podem tenir el pressupost del 2023. Majoria n'hi ha per fer-ho. Seria un exercici sa per a la institució i honest amb la ciutadania poder explicar-ne els motius.

ALBERT SALARICH és regidor del grup municipal de Junts per Sant Cugat