Controlar el compliment de la normativa d'habitatge


  • Comparteix:

americo.ologaray

Américo Ologaray

Membre del Consell Assessor de Promusa per part de Sant Cugat En Comú Podem


Publicat: el 23/maig
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Segons l'INE el passat mes de febrer a Espanya hi havia 351.389 pisos turístics, 16.768 a la província de Barcelona, amb una capacitat de llits que superava les hoteleres. Aquesta modalitat de contracte de temporada juntament amb el lloguer d'habitacions s'ha convertit pels arrendadors en una via per a no aplicar les limitacions de la llei d'habitatge i els drets que estableixen beneficis per les inquilines.

Coneixedors d'aquestes pràctiques, el passat 24 d'abril, el govern de la Generalitat, va aprovar un decret llei pel qual limitava els lloguers de temporada i per habitacions a uns pocs i justificats casos.

Amb aquesta mesura es facilita que els preus dels lloguers poguessin començar a baixar, però la norma ha de ser revalidada al cap de trenta dies, és a dir amb el Parlament dissolt en la Diputació Permanent, on seran necessaris els vots del PSC i Junts, que han manifestat que no estan a favor d'aquest decret.
Si no s'aconsegueix la seva ratificació, el lloguer d'habitacions continuarà sense tenir regles sobre la seva durada, els terminis de finalització de contracte, de preus mínims en zones tensades, ni límits per apujar el preu de manera anual.

Fins i tot el banc d'Espanya que normalment difon informes amb marcat accent liberal, recomana en el seu informe anual "mesures restrictives" per a controlar els lloguers turístics, de temporada i per habitacions.

Així mateix, destaca l'alta rendibilitat que ofereixen els lloguers davant l'alta demanda i que els dipòsits bancaris donaven només un 0,3% de benefici, la rendibilitat mitjana de l'habitatge de lloguer va ser del 5,5% per als propietaris. A aquesta via predilecta de la propietat per a eludir les legislacions se sumen pràctiques, que compten amb la complicitat d’alguns agents que actuen d'intermediari, com continuar cobrant a l'inquilí el servei que presta la immobiliària a la propietat o incomplir la regulació de la renda en les zones tensades (3).

Per a fer front a totes aquestes martingales de la propietat i fer efectiva la llei de l'habitatge és necessari que les administracions actuïn. Han d’intervenir per a recuperar per a ús residencial habitual els apartaments amb modalitat de lloguer temporal.

Calen inspectors que rastregin els apartaments temporals i analitzin els anuncis d'immobiliàries que no compleixin amb la normativa i de pas que elaborin un cens d'habitatges buits. Una labor que no s'està fent des del govern municipal i que continuaré reclamant en les reunions del consell d'administració de Promusa.

AMÉRICO OLOGARAY ORTI és membre del Consell d'Administració de Promusa per part de Sant Cugat En Comú Podem



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.