La loteria més espanyola

Jordi Puignero


Publicat: el 26/set/11
Opinió| Columnes

I ja tenim a nens i nenes de tot tipus d'entitats i escoles 'atracant' la gent pel carrer per tal de vendre una participació del 'Gordo de Navidad', aquella loteria que cada 22 de desembre uneix en la sort a uns quants ciutadans de tota la geografia de l'Estat espanyol.

Escolta-ho

Cal que la gent sàpiga que les loteries, i aquesta en concret, són una font d'ingressos importants per a l'administració propietària, en aquest cas l'administració de l'Estat. Quan veig cada any els diners que hi juguem els catalans, m'esgarrifo, perquè són diners que se'n van i no tornen en la seva majoria. Ve a ser com una mena d'espoli fiscal voluntari, però que en el fons i gràcies a una pressió publicitària subliminal no té res de voluntari. Que això és així es demostra ràpidament. Si tenim en compte que els darrers anys cada català s'ha gastat 70 euros + IPC de mitjana en loteria de Nadal, podem preveure que aquest any tornarà a ser així i no ens equivocarem! Per tant, hem de concloure que a la pràctica és una loteria que funciona com si fos una taxa anual, per cert, i on els catalans també paguem més que andalusos, murcians, gallecs, etc. (Com a exemple els 49 euros andalusos per any).

És per aquest motiu i atès l'expoli fiscal que patim els catalans, que ja fa uns anys vaig decidir no comprar més loteria de Nadal i no contribuir encara més a engreixar les arques d'un Estat que ens sagna econòmicament. Enguany faré un pas més i proposaré a la secció local del meu partit fer el mateix i no comprar ni un dècim d'aquesta loteria espanyola. A grans mals, petits remeis individuals.

JORDI PUIGNERÓ és copresident de CiU Sant Cugat