Els nostres boscos

Maria Sansa


Publicat: el 6/des/12
Opinió| Columnes

Tenim ben cuidats els boscos? Som capaços de retornar-los tot el bé que ens fan? Els utilitzem bé?.

Els boscos de Catalunya acumulen cada any uns dos milions de tones de nova matèria vegetal. És el fruit de la seva productivitat biològica i la majoria d'aquesta biomassa s'acumula al bosc perquè l'explotació de fusta i llenya ha anat disminuint amb el temps, sobretot per la baixa rendibilitat econòmica de l'extracció d'aquestes matèries. Aquesta situació és relativamente nova, ja que anys enrere el creixement del sotabosc estava controlat per grans herbívors: cervols, cabirols i, sobretot, pels 'bosquerols', que recollien la llenya per fer-ne carbó, fusta...

Ara el paper dels boscos, a més de fer-hi passejades molt agradables, cal que ens els mirem com a subministradors de combustibles renovables, fent servir la producció anual de fustes no comercials en plantes d'energia, alimentades per biomassa. De fet, això ja s'està fent en alguns indrets.

Cal tenir present una possible complicació, ja que la majoria de bosc a Catalunya no és públic, sinó que pertany a particulars, encara que hi ha la possibilitat que les administracions públiques mitjançant protocols amb els propietaris puguin entrar-hi.

Penseu que a més d'aconseguir uns boscos més nets, segur que s'hi poden generar alguns llocs de treball.

MARIA SANSA és exregidora