El català arreu: al carrer i a l'Ajuntament


  • Comparteix:

ariadna.sierra

Ariadna Sierra

Regidora de la CUP


Publicat: el 17/maig
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El català es troba en una situació d'emergència per l'ofensiva política, judicial i mediàtica. L'ús social del català ha retrocedit amb escreixos en els darrers anys i la situació és especialment greu en el cas del jovent i de l'escola, àmbit estratègic per garantir l'accés a la llengua per a tothom.

I aquestes afirmacions no són només sensacions, són dades: l'ús del català com a primera llengua habitual s'ha desplomat al 27,5% a l'àrea metropolitana, segons l'Enquesta d'usos lingüístics de la població de 2018, i en el cas de l'ús social del català entre els joves es passa del 43,1% al 25,1% en quinze anys, segons l'Observatori Català de la Joventut. Aquest moviment també respon a l'increment de denúncies per discriminació lingüística, especialment en el sector públic, segons informes de Plataforma per a la Llengua. És per això que el nostre consistori ha de vetllar per l'aplicació de normativa que protegeixi els drets dels catalanoparlants de poder viure en la seva pròpia llengua, així com, en la mesura de les possibilitats, ha de lluitar per la plena normalització de la llengua catalana i l'erradicació de la catalanofòbia.

Per això aquest mes de maig, com a CUP, presentem una moció per la defensa i promoció de la llengua catalana. Proposem establir clàusules lingüístiques en tots els contractes i subvencions municipals, garantint que el català continuï sent la llengua predominant en les relacions entre l'administració i les empreses contractistes, que el personal tingui un coneixement adequat de la llengua i que es compleix en les condicions estables. Aquesta mesura és essencial per a assegurar que els ciutadans puguin viure plenament en la seva llengua en qualsevol interacció amb l'administració pública i els serveis que aquesta ofereix.

Defensar el català és defensar l'eina que garanteix el nostre futur com a poble, que és cohesionat i que és indispensable per a la igualtat d'oportunitats.

ARIADNA SIERRA és regidora de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.