Els genocidis no estan de moda

Lluis Mont


Publicat: el 24/mar/14
Opinió| Columnes

El gran problema de la relació entre Catalunya i Espanya és que Espanya mai ha acceptat que la seva política vers Catalunya ha estat la de l'assimilació a través d'un genocidi, de vegades físic, de vegades cultural.

La finalitat última mai obertament confessada de Castella, convertida després en Espanya, és la desaparició de la nació catalana i en aquest sentit ha esmerçat tots els esforços des de la unificació de la monarquia amb els reis catòlics, per escombrar-nos del mapa. El miracle ha estat que gràcies a una voluntat i tossuderia difícil d'explicar i a una certa ineficàcia de l'Estat espanyol, encara existim. I així ho reconeix explícitament l'actual constitució espanyola, que parla que Espanya està constituïda per 'nacionalitats i regions'. Qui va trencar el pacte constitucional ja fa molts anys va ser l'Estat espanyol, que mai va ser capaç d'integrar la nació catalana, i que ha aprofitat tot el seu poder polític-econòmic-judicial per intentar esborrar-nos del mapa. La qüestió, però, és que no se n'han sortit de moment i ara es troben en un entorn on l'enfrontament contra Catalunya els pot costar molt car.

Els genocidis no estan de moda a la Europa Occidental i, per tant, qualsevol mesura repressiva com la prohibició de la Assemblea Nacional Catalana, o la suspensió de l'autonomia, se'ls pot girar en contra com un bumerang. I així els poders fàctics espanyols van treballant, però en la direcció equivocada. Parlen de diàleg i volen dir 'ni parlar-ne', pensant que l'única sortida és la de suma 0, és a dir, si un guanya l'altre perd. En realitat, es podria plantejar la qüestió de manera que tothom i guanyés, però no sembla que a aquestes alçades de la història els espanyols tinguin prou cintura i intel·ligència per trobar una sortida a l'atzucac on ells mateixos s'han col·locat amb la seva voluntat genocida.

LLUÍS MONT és cardiòleg