• Anna González
  • | el 25/mai/23

'Revertir el tripartit'. Aquest és el principal objectiu de Junts per Sant Cugat i del seu alcaldable, Josep Maria Vallès, qui carrega contra la manca de lideratge polític i de rumb del govern d'ERC, el PSC i la CUP, del qual diu que 'no escolta, tira pel dret i improvisa'. Davant això, Vallès proposa recuperar la bona gestió, un model de ciutat amb un creixement controlat i donar resposta als problemes dels santcugatencs. Entre ells, la manca d'equipaments, la mobilitat i l'accés a l'habitatge. I en aquest àmbit, la formació planteja abordar Ca n'Ametller des del consens i no replicar -a més d'aturar- el Ragull Centre a altres centralitats.

Així, Junts per Sant Cugat es planta a les portes de les eleccions després d'un llarg procés de primàries i unes negociacions intenses amb el PDeCAT que no han acabat en acord. Tot i això, defensa Vallès, arriba amb "força i un equip molt potent".

L'alcaldable de Junts assegura que "hi ha molta gent emprenyada en aquesta ciutat que vol un canvi". Per això, Junts apel·la al "vot útil" i adverteix que "si el tripartit suma, ho tornaran a repetir".

Model de ciutat

El model de ciutat és el 'leitmotiv' del programa electoral de Junts per Sant Cugat, que aplega més de 800 propostes. Un model, diuen, que està en risc i que reivindiquen de governs anteriors encapçalats pels alcaldes Joan Aymerich, Lluís Recoder, Mercè Conesa i Carmela Fortuny. "Avui podríem tenir més de 230.000 habitants", recorda Vallès, qui reconeix que Sant Cugat encara ha de créixer, però situa el seu límit en un màxim de 125.000 habitants.

Això, diu, requereix d'un control del creixement, no massificat, que no augmenti excessivament la mobilitat i que estigui acompanyat d'equipaments i serveis.

Unes premisses que, segons Vallès, no estan en sintonia amb la proposta del govern per a Ca n'Ametller ni amb el Ragull Centre. Junts es compromet a no requalificar sòl industrial, a aturar el projecte del Ragull Centre i a evitar que es repliqui a altres zones, inclòs el nou barri de Ca n'Ametller, on assegura que l'únic que hi ha sobre la taula és "fum" i una campanya publicitària.

Per contra, proposa desenvolupar aquest darrer àmbit que li queda a Sant Cugat des del consens.

De la mateixa manera, Vallès també es compromet a fer habitatge públic. "Encara hi ha lloc a Sant Cugat, a més de Ca n'Ametller", planteja el candidat, que posa sobre la taula altres mesures com avals públics, el foment de l'ocupació dels joves i un nou Pla d'Habitatge, que diu, "s'executarà". I és que l'alcaldable de Junts lamenta que el tripartit no hagi fet res en matèria d'habitatge, més enllà del que s'havia iniciat al mandat anterior. "El balanç és zero", critica Vallès, qui recorda que l'emergència habitacional va ser la justificació del pacte entre les tres formacions.

L'altra pota d'aquest model, juntament amb els equipaments, és la mobilitat. "Hem retrocedit en mobilitat", afirma l'alcaldable, qui proposa abordar un nou pla fet per experts i els agents de la ciutat, a la mida d'una ciutat de 100.000 habitants i on es reforci el transport públic i la falta d'aparcament.

Situació econòmica

Amb tot plegat, Vallès també posa el focus en la necessitat de "posar ordre a l'Ajuntament" i redirigir una situació econòmica que fa quatre anys que adverteixen. En cas de governar, la formació recuperarà la figura del gerent i assegura que ja tenen pensat qui assumirà aquest càrrec, una persona "dels equips de Recoder".

Per Vallès, al tripartit li ha faltat "lideratge polític", fet que ha comportat, assegura, retallades i que "molts tècnics estiguin enfadats per la manca de rumb".

Tot i aquesta situació financera, Junts es compromet amb un bon grapat d'inversions i a abaixar la pressió fiscal. Entre els equipaments prioritaris per a la formació, hi ha un pavelló esportiu, l'escola d'educació especial, la masia de Can Canyameres a Volpelleres i una alternativa per a La Mirada. Segons el candidat, l'escola no pot esperar a la resolució per la via judicial, i cal anar solucionant els seus problemes actuals i anar buscant alternatives, entre les quals planteja per exemple la possibilitat d'ampliar l'institut Leonardo da Vinci amb més plantes. En canvi, diu, "no era una prioritat comprar Torre Negra".

Independència

Preguntat sobre el pes de la independència de Catalunya al programa electoral, Vallès, que s'autodefineix a com independentista, respon que es presenta a les eleccions municipals per solucionar els problemes de la gent de Sant Cugat. "Quan parlo amb la gent, tothom em parla de problemes, no de la independència. Jo soc independentista des que tinc ús de raó".

I és aquí on posa el focus, en un alcalde que escolti i atengui la ciutadania, dos aspectes que considera no ha tingut en compte el govern actual. "És un govern que no escolta, que tira pel dret i improvisa", afirma l'alcaldable de Junts, qui assegura que estan preparats per guanyar i "governar des del primer dia", encara que sigui en minoria.

Així, l'única condició que posa per a futurs pactes, és el programa electoral de la formació i assegura que, ara per ara, no hi ha cap pacte preelectoral ni cap condicionant de la direcció del partit.

RECUPERA AQUÍ L'ENTREVISTA PERSONAL A JOSEP MARIA VALLÈS

Josep Maria Vallès

Jo em presento a les eleccions municipals per solucionar els problemes de la gent de Sant Cugat. Si algun dia podem proclamar la independència des de Sant Cugat, ja ho farem. Quan parlo amb la gent, tothom em parla de problemes, no de la independència. Jo sóc independentista des que tinc ús de raó.


NOSALTRES

Cugat Mèdia
Entitat Pública Empresarial Local Cugat.cat (Ajuntament de Sant Cugat)

Adreça: Plana de l'Hospital, 12-14
08172 Sant Cugat del Vallès

Contacte

Telèfon: (+34) 93 590 34 34

WhatsApp: 673 172 075

Email: info@cugat.cat