Homenatge a Arturo Pomar

Escacs

Publicat el 1/oct/08 per Eric Jimenez

El mestre d'escacs Arturo Pomar ha estat un dels protagonistes de la Festa Catalana dels Escacs en rebre un homenatge per la seva trajectòria. Pomar, de 77 anys i resident a Sant Cugat durant molts anys, ja va rebre el premi honorífic a la trajectòria en la passada edició dels premis 'Esport en Marxa' atorgats per Cugat.cat.

Durant la celebració a Terrassa de la Festa Catalana dels Escacs, es va rendir un homenatge al mestre dels escacs Arturo Pomar (77 anys). Quan tenia tot just 11 anys, Pomar va fer taules amb el campió mundial Alekhine a Gijón.
A l'Espanya de la postguerra, Pomar es va convertir en una icona, ja que les autoritats franquistes es van interessar per la figura del nen prodigi amb efectes propagandístics. Per això, Pomar no va rebre cap suport per a l'alta competició.
En aquells anys, Arturo Pomar va acudir als tornejos, demanant permisos laborals no retribuïts, el que li obligava a estudiar el seguiment de la partida ajornada quan el seu competidor descansava i eren els seus ajudants els que analitzaven l'estratègia. El gran mestre dels escacs Alexander Kotov va comentar respecte de Pomar que si hagués nascut a la Unió Soviètica, hauria estat un seriós aspirant al títol mundial de gran mestre en aquesta especialitat.
Pomar ha rebut molts homenatges, com l'emotiu reconeixement que va rebre a l'Auditori de Sant Cugat en motiu dels premis 'Esport en Marxa'. Els assistens a la gala van veure un vídeo de repàs a la vida del Gran Mestre, que va emocionar Pomar.
(Aquí podeu veure el vídeo)