El SantCu vol retallar distàncies amb el Junior en el balanç històric de derbis

Imatge del partit d'anada

Futbol

Publicat el 11/mar/16 per Dani Aguilà

El Sant Cugat Esport espera reduir distàncies al Junior en el balanç històric de derbis santcugatencs. Els blau-i-negres s'han endut quatre dels nou enfrontaments ciutadans, els vermell-i-negres han vençut en dos i quatre derbis han acabat en empat. Tot plegat, en un dels duels més transcendents dels 10 que s'hauran disputat un cop conclogui el partit: el SantCu és líder, mentre que el Junior és tercer.

Temporada 2009/10
Malgrat que en les categories inferiors ja s'havien vist les cares en diferents ocasions, aquella temporada va suposar els primers enfrontaments entre els primers equips. Un debut discret en l'anada, on el Junior es va imposar (1-0) amb un únic gol obra de José Antonio.



El partit de tornada d'aquella temporada és, fins el moment, el derbi més transcendental dels sis que s'han disputat. Els locals, el Sant Cugat Esport, hi arribaven jugant-se el descens de categoria a la llavors Segona Territorial. Un gol del vermell-i-negre Ángel va salvar els homes entrenats per José Luis Duque, que van celebrar com un ascens la permanència.



Temporada 2010/11
L'any següent es va tenyir de blau-i-negre. El Junior va dominar amb mà de ferro la Primera Territorial, però el SantCu va ser un dels pocs equips que li va robar punts. En l'anada, a les instal·lacions del Junior, el matx va acabar amb empat a dos gols i amb una polèmica actuació arbitral. Fins a cinc homes van abandonar el camp abans d'hora, tres visitants i dos locals.



En el partit de tornada, els de Francesc Puig, llavors tècnic del Junior, van sumar tres punts clau per assolir l'ascens a Primera Catalana, aprofitant la reestructuració de les categories del futbol català. Pol Barceló i Coke van certificar el triomf visitant.



Temporada 2013/14
Durant els dos cursos següents, el 2011/12 i 2012/13, els dos equips van competir en categories diferents i la celebració d'un nou derbi es va ajornar fins la temporada passada. A l'anada, el matx entre blau-i-negres i vermell-i-negres va definir bona part del que representen aquest duels: quatre gols, competició, rivalitat i una expulsió per a cada bàndol.



La banqueta de tots dos equips havia canviat de propietari respecte els anteriors compromisos. Camilo Speranza i Paco Carballo van resoldre el duel tècnic a la tornada, amb triomf del primer. El SantCu va guanyar 3 a 1 el Junior a la ZEM Jaume Tubau on va demostrar una efectiva capacitat golejadora.



Temporada 2014/15
Tots dos tècnics havien mantingut el càrrec en el partit d'anada, però l'inici de curs no havia estat el desitjat. El SantCu no veia eclosionar el projecte de Camilo Speranza, en setè lloc, lluny del somniat ascens a Primera Catalana, i el Junior acusava les baixes i flirtejava amb la zona descens. El triomf local dels blau-i-negres suposava un bàlsam per als de Carballo.



El triomf no suposava una garantia per a Carballo, i encara menys per a Speranza, de manera que la tornada dibuixava un escenari nou: José Alcaraz ocupava la banqueta del SantCu, mentre que a la blau-i-negre hi havia aterrat Hans Schönhöfer. Va ser un partit d'exigències tenint en compte la complicada situació en què es trobaven tots dos. Ara bé, les necessitats no es van veure reflectides al terreny de joc, que va ser el primer en acabar sense gols.



Temporada 2015/16
Els dos entrenadors van renovar al final de temporada després d'assolir la permanència, i estrenaven aquest curs amb ambicions diferents. El SantCu, en l'any del seu centenari, s'edificava amb una única fita: l'ascens. El Junior, per contra, planificava un curs de transició amb la permanència com a horitzó. Malgrat això, el primer derbi arribava a la jornada 7 amb un Sant Cugat Esport en desena posició i amb molts dubtes i un Junior embalat, que s'enduria el derbi i iniciaria una ratxa que el duria al lideratge.



Una volta més tard, el SantCu ha viscut una evolució en clara línia ascendent fins al punt de situar-se com el principal candidat a l'ascens quan falten 11 jornades per al final de la lliga. El Junior ha perdut pistonada però segueix en la lluita per pujar: a hores d'ara és tercer a quatre punts del Sant Cugat Esport. Per tant, es tracta d'un derbi que va més enllà de veure com es redefineix el balanç històric de derbis.