El rugbi, el gran antídot de Rodrigo Marcos contra l'espina bífida

El jugador del Rugby Sant Cugat, de només 8 anys, gaudeix d'aquest esport superant obstacles en el seu dia a dia

Rugbi

Publicat el 19/des/23 per Joan Garcia

Rodrigo Marcos té 8 anys, va nèixer amb l'espina bífida i és jugador del Club Rugby Sant Cugat. Una ecografia a la setmana 20 de l'embaràs va detectar que patia aquest defecte congènit i al cap de pocs dies va ser intervingut convertint-se en l'operació número 23 que es feia a tot al món d'aquesta patologia. Mesos després naixia el Rodrigo, que pateix una paràlisi de les cames (del genoll cap a baix) perquè no té múscul, a més d'una incontinència urinària, que necessita ser sondat cada tres hores; i una hidrocefàlia (dificultat d'aprenentatge en alguns conceptes com els matemàtics). El rugbi, però, l'ha ajudat a millorar coordinativament. Tot i els entrebancs, la família del Rodrigo gaudeix de la seva implicació esportiva i social amb el rugbi, però lamenta la falta d'investigació científica i d'escoles inclusives amb aquest tipus de patologia. Cugat Mèdia s'ha endinsat dins de l'equip sub 8 del Rugby Sant Cugat per conèixer el seu dia a dia amb el conjunt blau-i-negre.

Una patologia, sense directrius

L'espina bífida és una gran desconeguda i hi ha molt poca investigació. Aquest fet fa que les famílies que pateixen aquest defecte congènit s'hagi organitzat en un xat català d'una trentena de participants i a nivell estatal d'uns 190. "En aquest canal de WhatsApp comentem les diferents situacions que ens trobem i són experiències per a la resta de famílies", ha explicat Laura Sánchez, mare del Rodrigo. "Els metges van a remolc de les nostres experiències", sentencia Sánchez.

També parla de les dificultats que s'han trobat a nivell educatiu. "No hi ha escoles per aquests infants d'espina bífida i a l'escola Thau hi ha un professor que ens ajuda amb els sondatges per bona voluntat", ha ressaltat Sánchez. El Rodrigo cursa 3r de Primària i té una vàlvula al cervell que li dificulta en alguns casos l'aprenentatge sobretot el càlcul matemàtic o d'altres raonaments.

El Vall d'Hebron, amb unitat d'espina bífida

L'hospital barceloní té una unitat amb un metge digestiu, un uròleg, un neurocirurgià i un rehabilitador, que són els especialistes que intervenen en tot aquest procés per als pacients d'espina bífida.

El rugbi, passió familiar

El Rodrigo Marcos viu amb passió el rugbi i des dels cinc anys que el practica en una família molt apassionada on el pare és exjugador i entrenador d'un dels equips del planter santcugatenc. La mare fa de delegada d'un altre conjunt i aquest esport ajuda molt el Rodrigo amb la seva integració esportiva i social. Tots els jugadors li tenen una gran estima i a més ell aporta molt a l'equip.

El seu entrenador és Claudio Sánchez, que també és anestesista a la Vall d'Hebron, ressalta que "el Marcos és un exemple de superació i que té un alt grau d'autoexigència".

El Rodrigo Marcos expressa un gran somriure a cada exercici i es mostra molt feliç de practicar aquest esport al Rugby Sant Cugat.






DECLARACIONS

Laura Sánchez

Cal investigar més. És una malaltia molt desconeguda.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Rodrigo Marcos

M'agrada molt jugar a rugbi. Em va bé per quan estic empipat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Claudio Sánchez

Nosaltres exigim al Roridgo. A vegades més que a la resta de companys.

Your browser doesn’t support HTML5 audio