Podcast
S’ha descobert l’existència d’un nou insecte al Parc de Collserola, i n’ha adoptat el nom: ‘Dicranomyia collserolae’. Es tracta d’una nova espècie del subgènere de Glochina provinent de la família de les limoniidae, o mosques grua. L’insecte va ser caçat amb una xarxa a tocar de l’estació biològica de Can Balasc -al barri de les […]
Podcast
La UE és un dels majors importadors de productes d’algues i macroalgues a nivell mundial, i el foment i l’increment de la producció d’algues és considerat per la Comissió Europea com a un objectiu estratègic orientat a la sobirania alimentària, i també com a eina d’adaptació i mitigació de les explotacions aqüícoles davant dels efectes […]
Podcast
Un estudi realitzat a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, suggereix que certs microARNs (petites molècules d’ARN) poden ser útils per com a biomarcadors no invasius per al diagnòstic precoç de la metàstasi ganglionar en pacients amb càncer de mama en etapes primerenques. Per parlar-ne […]
Podcast
L’hospital Vall d’Hebron i quatre hospitals espanyols més estan fent un assaig clínic per estudiar l’eficàcia d’una dosi de reforç de la vacuna contra la COVID-19 (BIMERVAX®) de la biotecnològica catalana HIPRA en adolescents sans. Fins ara, s’ha fet l’assaig amb 150 participants i els primers resultats són positius sobre la vacunació d’aquest grup. Ara […]
Podcast
L’esperança de vida i l’envelliment saludable dels ratolins podrien ser determinats per una proteïna present en algunes cèl·lules del sistema immune, segons un estudi de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona publicat a la revista ‘Cell Reports’. Quan aquesta proteïna, coneguda com a immunoreceptor CD300f, no hi és, els animals tenen una esperança […]
Podcast
L’exposició de les mares embarassades a substàncies químiques ambientals es relaciona amb canvis en el creixement dels seus fills. Aquesta és la conclusió d’un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) fet a 1.911 mares i als seus respectius fills i filles. Els resultats, publicats a la revista ‘Environmental Health Perspectives’, mostren […]
Podcast
D’aquí a cinc anys se celebrarà el centenari del descobriment de la penicil·lina, el primer antibiòtic. Des de llavors, la ciència ha evolucionat molt i s’ha estès el seu ús, però els bacteris s’hi han acostumat i han desenvolupat una resistència als antibiòtics que cal estudiar. Per aquest motiu, fa 10 anys Mutua Terrassa va […]
Podcast
La clamídia és una malaltia de transmissió sexual causada per un bacteri. Segons una recerca de la Universitat de Lleida (UdL), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i l’Institut Català de la Salut, publicada a la revista ‘Cureus’ la clamídia té una prevalença del 5,2% en persones joves, sexualment actives i asimptomàtiques. La infecció […]
Podcast
L’ús dels residus no reciclables per a convertir-los en combustible és l’objectiu de la recerca que està desenvolupant la Universitat Rovira i Virgili. Aquesta universitat de Tarragona participa en el projecte VAL2H2, coordinat per l’empresa Sorigué, que té l’objectiu de desenvolupar tecnologies que permetin l’aprofitament de residus de difícil gestió en forma d’hidrogen renovable. En […]
Podcast
La manera com els aliments se subministren als compradors europeus i com aquests els consumeixen representa la part més gran de la seva petjada ecològica, entorn del 30 %. Aquesta és la principal conclusió d’una investigació coordinada per científics especialitzats en sostenibilitat de Global Footprint Network, en col·laboració amb experts en sistemes alimentaris i amb […]
Podcast
Quan fem un moviment brusc molt sovint ens maregem, i a vegades aquest mareig pot provocar una pèrdua de la gana, nàusees o que ens baixi la temperatura del cos. La informació que percebem del moviment viatja des de l’oïda interna fins a unes zones del cervell anomenades nuclis vestibulars, que juguen un paper important […]
Podcast
Com ens alimentarem en el futur és motiu de debat freqüent en els darrers anys. El sector de producció d’alternatives a la carn ha experimentat forts creixements de mercat en l’àmbit global, i es considera que s’està consolidant. En aquest escenari, la Unió Europa està impulsant l’anomenada ‘transició proteica’, que proposa racionalitzar el nostre consum […]