Un equip científic de diferents universitats internacionals, entre les quals hi ha la Universitat de Girona (UdG), ha publicat un estudi a la revista Nature Chemistry en què revela el paper clau de la indoloquinona, una molècula que es troba a la melanina i que té una funció protectora de la radiació solar. La melanina […]
Un estudi demostra que els gens de la metamorfosi dels insectes poden ajudar en la investigació de càncer en humans. L’estudi, publicat a ‘eLife’, està liderat per l’Institut de Biologia Evolutiva de la Universitat Pompeu Fabra i Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, i ha revelat que el gen Chinmo és responsable d’establir l’estadi juvenil […]
El CADASIL és una malaltia hereditària dels vasos sanguinis que es produeix quan l’engruiximent de les parets dels vasos bloqueja el flux de sang al cervell. Es tracta d’una malaltia minoritària sense tractament actual. Una nova recerca, amb participació de la Universitat de Lleida (UdL), permetrà canviar l’abordatge clínic dels pacients amb demència causada per […]
Al sisè capítol, i últim de la segona temporada, d”Acelerando electrones’ s’explica el projecte de renovació del Sincrotró Alba amb la directora de les instal·lacions, Caterina Biscari. ‘Acelerando electrones’ és el pòdcast del Sincrotró Alba que produeix i realitza amb Cugat Mèdia i la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología […]
Després de la pèrdua d’una extremitat, les pròtesis biòniques innervades elèctricament ajuden els pacients a recuperar independència i millorar la seva qualitat de vida, augmentant les possibilitats de les pròtesis convencionals. No obstant això, la seva integració amb el propi sistema nerviós del pacient és insuficient a llarg termini. Els nous processos de micro i […]
És possible diagnosticar un trastorn autista amb una anàlisi de sang? El professor del departament de Ciències Bàsiques de la Universitat Internacional de Catalunya, Miquel Bosch, i Andrés Ozaíta, Catedràtic de Farmacologia del Departament de Medicina i Ciències de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra, impulsen un estudi pioner que té com a objectiu […]
Abans que es fessin públics els primers casos de COVID-19, un algoritme basat en la intel·ligència artificial (IA) desenvolupat per una companyia del Canadà ja havia detectat l’existència d’un nou virus que es propagava per la ciutat xinesa de Wuhan. Aquesta mostra del potencial de les noves tecnologies aplicades a la predicció d’epidèmies del futur […]
L’envelliment progressiu de la població, en les últimes dècades, ha situat en l’epicentre de l’opinió pública conceptes relacionats amb la salut cognitiva que anys enrere passaven desapercebuts, com ara la memòria, l’atenció i les aptituds del llenguatge. Els grups de recerca Genètica i Ambient en Psiquiatria, i Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental, de la […]
El cinquè episodi de la segona temporada d”Acelerando electrones’ està dedicat a la millora de producció d’energia i combustibles verds. Es tracta de combustibles que no tenen origen fòssil, sino que provenen de fonts renovables i a més, poden ajudar a lluitar contra les emisions de diòxid de carboni. Parlem amb Carlos Escudero Rodríguez, científic […]
Un sistema de doble collita d’ordi i soja pot arribar a doblar la producció de proteïna bruta comparat amb un monocultiu de panís, reduint a més de forma significativa la necessitat de fertilitzant nitrogenat sintètic. Així ho ha comprovat un assaig de camp que la Universitat de Lleida (UdL) ha realitzat durant tres anys en […]
Una presència elevada de ferritina en sang (tècnicament, hiperferritininèmia) podria constituir-se com a nova malaltia. De fet, la ferritina prediu el desenvolupament de diabetis de tipus 2 de forma sòlida, com s’ha demostrat en cinc meta-anàlisis independents. Aquest any, una revisió científica publicada a la revista ‘Nature Reviews Endocrinology’ per un grup d’especialistes dona suport […]
El tercer episodi de la segona temporada d”Acelerando electrones’ està dedicat a la millora dels aliments i la seva conservació. S’expliquen estudis realitzats a Alba amb aplicacions molt variades: millorar la textura de la xocolata, augmentar els nutrients dels cultius o fabricar envasos ecològics fets d’algues. Parlem amb Juan Carlos Martínez Gil, científic de la […]

