Una instal·lació mostra la destrucció dels antics elements de defensa del Monestir

Cultura

Publicat el 2/jul/14 per Pablo Vázquez

El Museu de Sant Cugat ha presentat aquest dimecres una nova instal·lació del projecte 'Què ens queda de 1714?', en el marc dels actes del Tricentenari. El plafó informatiu inaugurat explica els canvis que va patir el Monestir de Sant Cugat una vegada acabada la Guerra de Successió. Amb la victòria borbònica, per ordre del rei Felip V, es van eliminar les antigues defenses militars del Monestir i aquest va passar a tenir aspecte de palau.

Durant la Guerra de Successió el Monestir de Sant Cugat havia estat ocupat diverses vegades per tropes austriacistes, que aprofitaven que el temple estava fortificat, i comptava amb torres i un fossar. Amb la victòria borbònica, el 1715, Felip V va ordenar la destrucció d'aquests elements de defensa. Es van eliminar el rastell, els merlets i el matacà del portal major i es van obrir balcons i finestres al mur. El director del Museu de Sant Cugat, Lluís Campins, ha explicat com van produir-se aquests canvis en la fesomia del Monestir.

Lluís Campins

Els monjos del monestir reaccionen de manera intel·ligent i van convertir la fortificació en palau. D'aquesta forma van salvar-se de l'enderroc de Felip V.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El projecte 'Què ens queda de 1714?' té la participació de més d'una vintena de museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i està emmarcat en els actes del Tricentenari. Les diferents instal·lacions presentades conviden els ciutadans a reflexionar sobre els canvis esdevinguts en les dècades posteriors a la victòria dels Borbons.

El plafó informatiu instal·lat es pot veure fins a finals d'any a l'entrada de l'antic Portal Major (Oficina de Turisme).