Les músiques catalanes prohibides per Felip V ressonen al Claustre

Moment del concert

Cultura

Publicat el 5/jul/14 per Anna González

Les cançons i romanços de la Catalunya del 1714 prohibits per Felip V han tornat a ressonar aquest divendres en un concert al Claustre del Monestir. L'espectacle, inclòs en els actes del Tricentenari, ha ofert peces populars cantades i teatralitzades que han recuperat el professor i músic Antoni Rossell i la filòloga i escriptora Joana Escobedo, amb l'acompanyament coral de La Lira.

Els 13 temes que han integrat el repertori estan inspirats en textos de contingut polític d'aquella època i giren entorn la Guerra de Successió i a favor de la causa de l'arxiduc Carles d'Àustria. Tots ells estaven escrits en vers, es van divulgar en plecs solts i combinaven oralitat, lectura, representació i música. La seva reconstrucció musical s'ha fet a partir de melodies populars, goigs religiosos i altres fragments de la tradició oral catalans dels segles XVII i XVIII.

El procés de preparació d'aquest projecte s'ha desenvolupat des del vessant textual i el musical, que han requerit recerca i selecció, ja que la majoria d'aquestes obres van ser primer prohibides per Felip V i després oblidades pel món musical i editorial català.

Tot plegat, ha explicat Antoni Rossell, ofereix al públic una crònica històrica, però també una aproximació al català de l'època.

Antoni Rossell

L'ambient aristocràtic i popular estan barrejats. La gent veu això, les cròniques d'una guerra i una llengua no normativa.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'apartat musical parteix dels goigs que es poden documentar al segle XVIII, a més del repertori del cançoner tradicional català existent ja en aquella època i dels textos elaborats més literàriament.

L'espectacle ha comptat amb la col·laboració dels actors Xavier Tor i Arnau Puig com a recitadors, de Ferran Pisà a la guitarra barroca, de Pere Gómez a la percussió i de la societat coral La Lira en l'apartat coral. La Lira ja va ser present en l'estrena de l'espectacle al Born. El president de la coral, Josep Garrell, ha destacat la pecularietat d'aquest espectacle.

Josep Garrell

Aquest concert no és el normal que fem habitualment, estem barrejats. La potència de la veu surt al mig, és espectacular, diferent.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El concert s'emmarca dins el cicle 'Nits de Música al Claustre', una de les propostes de les 'Nits a Sant Cugat'.