Un estudi de la UPC cataloga tres masies de Sant Cugat pel seu interès històric

Can Bova, Can Rosàs i Can Trabal (a la imatge) són les tres masies escollides

Cultura

Publicat el 16/set/04 per Joan Lluis Garcia Del Moral

Can Bova, Can Rosàs i Can Trabal són les masies de la nostra ciutat que l'arquitecte Joan Curós ha inclòs en el seu estudi sobre masies catalanes. Després d'estudiar al voltant de dues mil masies de tot Catalunya, aquestes tres edificacions han entrat en el catàleg pel seu interès històric i la seva estructura arquitectònica.

Tres masies de la nostra ciutat apareixen en l'estudi 'Arquitectura rural de Catalunya. Metodologia d'anàlisi i intervenció' que pretén recollir en un catàleg les edificacions rurals catalanes més significatives del país. Les seves carecterístiques estructurals i el seu interès historic han fet que Can Bova, Can Rosàs i Can Trabal apareguin a l'estudi. El seu autor, Joan Curós, professor de projectes de la UPC i arquitecte, explica l'estat de les tres masies.

Joan Curós

La que està en millor estat és la de Can Trabal, una masia de caire colonial, que presenta aspecte d'activitat. A Can Bova i Can Rosàs no m'hi vaig poder acostar i no conec el seu aspecte interior


El fet que l'àmbit rural perdi població és un dels motius que provoquen que les masies quedin gradualment deshabitades. Des de fa uns anys, però, l'augment del turisme rural i de les cases de colònies han revitalitzat les masies catalanes. Joan Curós ho considera positiu, tot i que creu que s'ha d'anar en compte amb les adequacions que es fan per habilitar els edificis.

Joan Curós

El fet de donar-los nous usos és positiu perquè dona continuïtat però porta un risc que és l'adaptació dels serveis, la cuina o els banys. Això comporta que les rehabilitacions no acabin de ser afortunades i es desvirtuï l'edifici.


L'estudi, que no ha comptat amb suport institucional, ha ocupat quatre anys al seu autor, des de l'estiu de l'any 2000 fins el març d'aquest any.