Acaben els treballs de rehabilitació de la portalada del Monestir i la Casa Abacial

Cultura

Publicat el 9/gen/18 per Albert Prat

Les obres de rehabilitació de la portalada del Monestir i la Casa Abacial ja han acabat. Els treballs han servit per fer neteja, arranjar deficiències constructives i tornar a fer lluir el timpà que data del segle XIV. La rehabilitació continuarà els propers mesos als baixants i cobertes de la nau lateral de l'Església, la part aèria del cimbori, la façana sud i les sortides d'emergència del Claustre.

A la portalada, s'ha retirat la tela asfàltica que recobria el sostre, que estava molt malmesa, i s'ha recobert amb una peça metàl·lica. A més, s'ha eliminat la runa que tapava una part del rodó de la rossassa, que ara es pot veure sencer des del lateral. S'ha treballat també en l'esquerda que travessava tot el portal, que des del Museu atribueixen als grans terratrèmols del segle XV.

La tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, ha explicat a Cugat.cat que les obres han servit per estabilitzar l'estructura i descobrir un timpà de gran valor.

Carmela Fortuny

Hem pogut estabilitzar la portalada i instal·lar un sensor per a actuacions futures. Ens ha permès identificar un dels timpans més importants de tot Catalunya.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El timpà s'ha restaurat i s'han recuperat els traços originals, un fet que ha provocat la protesta del rector de la parròquia, Blai Blanquer, que assegura que hauria preferit museïtzar-lo i col·locar-hi una reproducció, tot i que les primeres impressions ciutadanes són positives.

Ciutadans

És millor que conservin l'original, és el nostre Monestir i millor que es quedi com estava. / La gràcia del Monestir és que és antic i millor mantenir-ho que fer-ho de nou. / Així la gent que el veu es pot adonar que és una obra que està plasmada allà des dels seus inicis.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'obra data del segle XIV, tot i que s'hauria repintat de nou al segle XV, i representa l'Adoració de Jesús.

A la Casa Abacial s'ha treballat sobretot en els balcons i les finestres, que es trobaven en mal estat, i en la gàbia que recobria la finestra que fa cantonada entre la façana que dóna als Jardins del Monestir i la de la plaça d'Octavià.