Acte a favor del retorn dels papers de Salamanca a l'ANC

Cultura

Publicat el 11/jun/02 per Vanesa

Catedràtics, intelectuals i premis Nobel com Rigoberta Menchú formen part de la Comissió creada per reclamar el retorn a l'Arxiu Nacional de Catalunya, situat a Sant Cugat, dels papers de Salamanca. La comissió vol el Govern espanyol acompleixi, sense més dilacions, l’acord del Consell de Ministres del 95 i retorni els fons a Catalunya

Es reclama al govern central que reconegui la titularitat catalana dels fons, manifestant-ho explícitament; i que retirin aquest fons de l’exposició «Propaganda en Guerra que es farà a Salamanca aquest octubre.

Segons la comissió, formada, entre d'altres per Rigoberta Menchú, Noam Chomsky o Francesco Cossiga, un alt percentatge del materials que es vol exposar és fruit del robatori a què fou sotmès el poble català l’abril del 38 quan s’inicià l’ocupació de Catalunya per l’exèrcit franquista.

Els fons documentals espoliats constitueixen una part molt important del «Archivo General de la Guerra Civil Española» i des de fa temps la societat catalana en reclama el seu retorn a l'Arxiu Nacional de Catalunya.