Josep Maria Figueres: 'Pau Casals és un símbol per a tots els republicans que pateixen el que és l'exili'

L'exposició 'Pau Casals en 100 llibres' es pot visitar a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater fins a l'11 de desembre

Josep Maria Figueres amb una de les vitrines de l'exposició / Foto: Cugat Mèdia

Cultura

Publicat el 28/nov/21 per Anna Diaz

L'exposició 'Pau Casals en 100 llibres' es pot visitar a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater fins a l'11 de desembre. Es tracta d'una mostra bibliogràfica seleccionada pel biògraf de Casals, l'historiador santcugatenc Josep Maria Figueres, que considera que al violoncel·lista se l'ha d'entendre com una personalitat 'global i complexa' que es va convertir en un símbol del bàndol perdedor de la Guerra Civil. El logotip de la mostra és una obra de l'artista local Lluis Ribas.

Figueres ha seleccionat un centenar d'obres sobre el músic vendrellenc recollides amb la voluntat de mostrar els aspectes més rellevants i més interessants sobre la seva bibliografia. Per tant, l'aplec no pretén ser exhaustiu sinó representatiu de la seva vida. En declaracions a Cugat Mèdia, Figueres, ha explicat que l'exposició mostra Casals "no només com un músic sinó també com a home de pau". El biògraf recalca la importància del violoncel·lista per a Catalunya, tant per la seva aportació artística "excepcional" com pel seu compromís amb els seus valors que fa que esdevingui "un símbol per a tots els republicans que pateixen el que és l'exili".

La mostra està organitzada temàticament sota set epígrafs: 'Biografies catalanes sobre Pau Casals', 'Biografies estrangeres sobre Pau Casals', 'Joan Alavedra. Biògraf i divulgador de Casal i autor d'El pesebre', 'Casals vist. Llibres de fotografies i imatges', 'Casals parla. Llibres d'entrevistes i epistolari', 'Bibliografia recent sobre Casals' i 'Escriptors i Pau Casals'.

Es fan visites guiades a l'exposició amb cita prèvia. Per a concertar-ne una s'ha de contactar amb Òmnium Cultural enviant un correu a santcugat@omnium.cat. Figueres convida als visitants a percebre l'exposició com una invitació a la lectura per conèixer a Casals i assegura que "no els defraudarà".

Les entitats organitzadores de Sant Cugat amb Pau Casals són Amics de la UNESCO Sant Cugat, Ateneu Santcugatenc i Òmnium Cultural amb la col·laboració de Fusió. Música i Dansa i Tot Sant Cugat.


DECLARACIONS

Josep Maria Figueres

Que sigui una invitació a la lectura, que aprofitin la possibilitat de conèixer perquè no els defraudarà. És una vida bonica i una vida compromesa.

Your browser doesn’t support HTML5 audio