Jordi Casas (historiador): 'Amb el llibre he volgut recordar les persones que van viure la transició'

L'historiador local ha parlat del seu últim treball al 'Connectats'

Jordi Casas, al 'Connectats' / Foto: Cugat Mèdia

Cultura

Publicat el 18/oct/22 per Carme Reverte

'El PSUC i la transició democràtica. Sant Cugat del Vallès 1975-1981', l'últim treball de l'historiador santcugatenc Jordi Casas, vol retre homenatge a les dones i els homes que van viure la transició en primera persona. El llibre, escrit en clau local, relata els anys d'esplendor del PSUC a la ciutat on es va fer fort, sobretot, a la segona meitat dels anys 70. El llibre es va presentar a finals de setembre a la Casa de Cultura i es pot trobar a les llibreries de Sant Cugat i al local del Grup d'Estudis Locals (GEL).

Escolta-ho

El relat segueix un ordre cronològic, que transcorre entre el 1975, amb la mort de Franco, i el 1981, moment en què es consolida una nova majoria al consistori santcugatenc arran de la crisi protagonitzada pel PSUC i el PSC. Al llibre, Casas descriu el PSUC com un partit molt important al Sant Cugat de l'època perquè tenia "la major afiliació i també molta presència en el teixit associatiu de la ciutat". L'autor destaca la segona meitat de la dècada dels 70 com el moment de "més esplendor".

Jordi Casas, que també va viure en primera persona aquesta època des del PSUC, remarca que "la veu de l'historiador i del militant se sent ben poc" perquè ha volgut ser discret. La seva tasca ha estat la de mostrar els documents i explicar el context.

Posar en ordre el seu arxiu particular del PSUC ha donat com a resultat aquest nou treball que, a més, també ha volgut que serveixi per "recordar totes aquelles persones que van viure la transició", assegura Casas.


DECLARACIONS

Jordi Casas

Remenant l'arxiu del PSUC que tenia a casa em va semblar que tenia prou material per fer un llibre. A més, he volgut fer un petit homenatge als homes i dones que van viure la transició.

Your browser doesn’t support HTML5 audio