Es presenta l'Any Victoria de los Ángeles per commemorar el centenari del seu naixement

La soprano, que va morir el 2005 a 81 anys, va passar els últims anys de vida a Sant Cugat

La soprano Victoria de los Ángeles / Foto: ACN

Cultura

Publicat el 28/feb/23 per Sara Bella / Acn

La Fundació Victoria de los Ángeles ha presentat aquest dimarts l'any Victoria de los Ángeles per commemorar el centenari del seu naixement. La soprano, que va morir el 2005, va residir els últims anys de vida a Sant Cugat, on mantenia una activa relació amb l'Escola Municipal de Música que porta el seu nom. L'Any s'inaugurarà l'1 de novembre d'enguany amb un concert a la Universitat de Barcelona (UB) i es tancarà el 6 de novembre de l'any següent al Palau de la Generalitat de Catalunya.

Entre les activitats programades, destaquen una gala central al Liceu amb grans figures femenines internacionals dirigida escènicament per Vincent Huguet; un itinerari al Palau de la Música on s'exploraran les diferents facetes del repertori de Victoria de los Ángeles i una gala de música espanyola al Teatre de la Zarzuela de Madrid, entre d'altres.

En l'apartat de dansa, dues companyies elaboraran coreografies sobre la veu de Victoria i, pel que fa a exposicions, el Palau Robert acollirà una mostra comissariada per Pep Gorgori i dissenyada per Rafael R. Villalobos. També s'ha programat una exposició digital elaborada per l'Arxiu Nacional de Catalunya amb el Fons Victoria de los Ángeles.

En el context de presentació de la Fundació Victoria de los Ángeles s'ha anunciat que l'Ajuntament de Barcelona els ha cedit la Casa Hurtado, una torre modernista situada a Pedralbes que fa anys que està desocupada. La Fundació instal·larà en aquest equipament el Centre de difusió musical Victoria de los Ángeles, un espai obert a la ciutadania on poder encabir la seva activitat formativa i acadèmica.

L'Ajuntament de Sant Cugat i diverses entitats locals estan treballant per tal que la ciutat tingui presència en l'any commemoratiu.