El compositor Xavier Benguerel parla del paper de la música clàssica avui en dia dins el cicle 'Art a debat 2005'

La xerrada ha estat la segona del cicle que organitza la Fundació Sant Cugat

Cultura

Publicat el 7/jun/05 per Mar Castro

La tercera edició de 'L'Art a debat' que organitza la Fundació Sant Cugat ha comptat aquesta setmana amb la visita del compositor Xavier Benguerel. A la conferència, que s'ha celebrat a l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, Benguerel ha destacat la problemàtica de la música clàssica enfront la música més comercial.

El segon convidat de 'l'Art a debat 2005', el compositor Xavier Benguerel ha estat, aquest dilluns, l'encarregat de tractar sobre la problemàtica de la música clàssica en la vida actual.

Per a Benguerel aquesta problemàtica és constant des de fa anys ja que considera que ni creadors, ni públic ni els mateixos músics poden assimilar els canvis que es produeixen. Per al compositor, el segle XX s'ha caracteritzat pels constants canvis no només en el música, sinó també en la manera d'escriure. Així ho ha explicat el mateix Xavier Benguerel.

Xavier Benguerel

La problemàtica en música és constant des de fa anys. La música ha anat evolucionant molt ràpidament i els canvis són constants.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Segons Benguerel la música clàssica està en 'inferioritat' enfront la música més comercial. Benguerel considera que la música culte no admet fer negoci però segons el compositor és algo que els músics ja saben i han d'acceptar.

Xavier Benguerel

La música clàssica està en inferioritat en relació amb la música més comercial. Una música que intenta fer negoci amb si mateixa. La culte no ho admet, i els compositors ho hem d'acceptar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La música de Xavier Benguerel es caracteritza per la capacitat d'adaptar-se als formats més diversos, com obres per a solistes, obres de cambra o obres corals, entre d'altres. Les seves obres han estan interpretades per tot Catalunya, però sobretot per Alemanya i França.

La conferència de Benguerel, que s'ha realitzat a l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, és la segona xerrada que s'emmarca en la tercera edició de l'Art a debat organitzat per la Fundació Sant Cugat. La propera conferència, que se celebra el proper dilluns 13 de juny a l'Arxiu Nacional de Catalunya, anirà a càrrec de l'arquitecte santcugatenc Dani Freixes.