El departament de Política Territorial diposita 14.000 documents administratius històrics a l'ANC

Joaquim Nadal diu que el govern català vol continuar transferint els arxius dels departaments a l'ANC

Cultura

Publicat el 26/oct/05 per Miquel Herrada

El departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat ha dipositat a l'Arxiu Nacional de Catalunya, situat a la nostra ciutat, més de 14.000 expedients del seu fons que abasten un període comprès entre els anys 1844 i 1990. La documentació inclou expedients de construcció de la xarxa de carreteres de Barcelona des del segle XIX fins als nostres dies i expedients de construcció d'habitatges de protecció oficial.

El lliurament dels arxius, que s'ha formalitzat aquest dimecres a l'ANC en presència del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i la consellera de Cultura, Caterina Mieras, és el primer resultat d'un conveni signat l'any passat entre els dos departaments per catalogar, classificar i avaluar la documentació històrica de la conselleria.

Joaquim Nadal ha explicat que la voluntat del govern català és que tota la documentació administrativa històrica dels diferents departaments de la Generalitat es traslladi, progressivament, a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Joaquim Nadal

La documentació de la Generalitat no és dels departaments, ni del govern, sinó del poble de Catalunya. Per això, el seu lloc és l'Arxiu Nacional. PTOP ha volgut començar a aplicar aquest principi de seguida.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



De la seva banda, la consellera de Cultura, Caterina Mieras, considera que els arxius dipositats a l'ANC seran beneficiosos per als experts i la ciutadania en general, i augmentaran la 'transparència' del govern de la Generalitat.

Caterina Mieras

Ens permet conbèixer millor, per exemple, la realitat de la vivenda social. Apropar la informació a tothom, guanyar en transparència i oferir recursos als estudiosos són els objectius del govern.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El director de l'Arxiu Nacional, Josep Maria Sans Travé, ha destacat la importància històrica dels documents dipositats pel departament de Política Territorial i Obres Públiques.

Josep Maria Sans Travé

Són documents importants pel seu abast cronològic enorme, per la seva continuïtat absoluta i perquè reflecteixen una part important de les infrastructures del país.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



D'altra banda, Joaquim Nadal i Caterina Mieras han aprofitat la seva visita a l'ANC per presentar les inversions de l'1% cultural per al període 2005-2008. La Generalitat invertirà més de 17 milions d'euros, distribuïts en 140 actuacions en diferents comarques catalanes. El Vallès Occidental no rebrà, en els propers 4 anys, cap aportació d'aquesta partida, que està destinada a intervencions de conservació i restauració de centres històrics i monuments del patrimoni arquitectònic i arqueològic.