Sant Cugat recorda la II República amb una exposició a la Casa Aymat

Cultura

Publicat el 22/jun/06 per Anna Gonzalez

L'exposició 'Aurora, temps de república, 1931-1939' ja es pot veure a la Casa Aymat, on restarà fins el 12 de novembre. La mostra vol apropar als visitants aquest període de la història catalana amb documentació inèdita i testimonis gràfics i documentals, i ha estat inaugurada per l'alcalde Lluís Recoder i els comissaris de la mostra Xavier Escura i Josep Maria Figueres, davant prop d'un centenar de persones.

La mostra, que compta amb més de 50 peces originals, documents inèdits, fotografies i material audiovisual, s'emmarca dins els actes de commemoració del 75è aniversari de la proclamació de la II República però també dins el programa d'activitats de l'Any de la Vila, recreant alguns fets destacats que es van viure a la nostra ciutat

L'historiador i comissari de l'exposició, Josep Maria Figueres, ha explicat que l'objectiu és acostar als visitant la història d'aquell període.

Josep Maria Figueres

L'objectiu és convertir en coneixement, és acostar el que van ser aquells anys de construcció social i cultural després d'anys de silenci.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Sense cap mena de dubte, el període de la II República van ser uns anys d'especial importància per Catalunya i en aquest sentit, el també comissari de la mostra, Xavier Escura, ha volgut ressaltar les millores que es van aconseguir entre 1931 i 1939.

Xavier Escura

La República va fer aflorar el bo i millor de la nostra ciutat. Cultura, benestar social, sanitat. Tot això s'esfondrà per la revolta militar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Des del punt de vista local, l'exposició permet repassar fets com el conflicte agrari i rabassarie, la inauguració de les Escoles Noves per part de Francesc Macià, el primer campament d'instrucció militar de Pins del Vallès, ubicat al Golf, o l'estada de les Corts republicanes a Sant Cugat. La mostra es completa amb un àudiovisual amb entrevistes a santcugatencs que van viure aquella època, i amb la projecció de la pel·lícula 'Catalunya màrtir'.

L'alcalde, Lluís Recoder, que ha tingut uns moments de record i agraïment per totes aquelles persones que han fet possible la mostra, ha destacat la importància de 'la petjada' que va esdevenir la II República a la nostra ciutat.

Lluís Recoder

L'exposició ens parla de la petjada de la república a la nostra ciutat. Una petjada molt important malgrat el curt període.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'exposició 'Aurora, temps de república, 1931-1939' està dividida en 4 grans blocs que van des dels antecedents de la dictadura de Primo de Rivera fins a la dictadura i l'exili, passant per la proclamació de la República catalana l'abril de 1934, la suspensió de la Generalitat o la guerra civil, i acaba amb un epíleg que vol ser un cant a l'esperança.

En aquest sentit, el director del Museu d'Història de Catalunya, Jaume Sobrequés, ha demanat que la mostra pugui itinerar i projectar-se més enllà de l'àmbit de Sant Cugat, ja que és el fruit d'un gran esforç.