La tercera jornada de conferències sobre Patrimoni se centra en troballes del carrer Major

Cultura

Publicat el 22/nov/06 per Adria Claramunt

La història extreta dels jaciments del carrer Major i de l'establiment romà de Can Ubach han centrat la tercera jornada del segon cicle de conferències sobre Patrimoni que organitza el Museu de Sant Cugat. Els historiadors David Molina i Oscar Matas han explicat la tasca desenvolupada en aquests jaciments, un amb restes del segle I abans i després de Crist i l'altre amb restes del segle XIV al XVII.

Aprendre dels vestigis que han sobreviscut fins els nostres dies i donar-ho a conèixer ha estat la tasca dels llicenciats en història per la UAB David Molina i Oscar Matas davant un públic que ha omplert el Museu de Sant Cugat. Tots dos han destacat la qualitat de les troballes fetes al carrer Major durant l'abril i maig de l'any passat.

Molina ha explicat que és especialment important la sitja del segel XIV i ha valorat molt positivament el fet que s'hagi pogut fer una excavació de qualitat.

David Molina

És una de les primeres on s'han trobat restes del segle XIV i hem tingut la sort de poder fer una excavació en extensió.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



A la zona, també s'hi ha trobat un mur dels segles XVI i XVII i una zona de necròpolis amb més de 50 individus.

Per la seva banda, el també historiador i especialista en època romana, Oscar Matas, ha explicat les troballes de la zona de Can Ubach. Es tracta, segons ha dit, d'un petit establiment de caire rural d'època romana que depenia d'altres àrees més importants com Can Cabassa.

Matas ha destacat les restes de dos forns d'una època que aniria entre el segle I abans i després de Crist.

Oscar Matas

Malgrat que tot està molt arrassat per l'erosió hem pogut documentar l'existència de dos forns.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Tots dos especialistes han explicat que s'ha pogut datar els jaciments per l'estudi dels materials ceràmics i numismàtics trobats entre les restes.