Maria Milagros Rivera trenca amb els tòpics de l'educació a l'època medieval en una xerrada al Monestir

Cultura

Publicat el 20/nov/02 per Eugènia

Trencar amb els tòpics i donar una visió diferent de l'educació que rebien les nenes a l'època medieval. Aquesta idea va centrar la xerrada que Atena Dones de Sant Cugat va organitzar ahir a la Sala del Tapís del Monestir.

La professora d'Història Medieval de la Universitat de Barcelona, Maria Milagros Rivera, ha estat l'encarregada de conduir aquesta conferència. Rivera va convidar des d'un principi a oblidar els tòpics que consideren que l'educació que rebien les nenes a l'alta edat mitjana era inferior a la dels homes. Segons la professora d'història, les nenes de l'Europa Medieval rebien una educació bona, força especialitzada i variada independentment del seu estatus social. Rivera va repassar algunes formes educatives que existien.

Maria Milagros Rivera

Les nenes de les classes no priviliegiades van a la miga, una escola portada per beguines. Era un tipus de vida femenina que existia des del segle XII i es dedicaven a l'educació


Segons Milagros Rivera, moltes dones que han influït en el pensament actual es van educar en aquestes pràctiques. Rivera va explicar que en aquests corrents hi havia cabuda per les humanistes i per l'educació dels ordres religiosos. Sobre aquest últim model, Rivera introdueix una de les seves escoles.

Maria Milagros Rivera

Estan també les escoles de canoneses que són una forma de vida espiritual molt oberta i molt especialitzada en l'educació en profunditat


La xerrada s'emmarca dins de les activitats de l'Any del Mil·lenari i ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Cugat.