El Centre de Restauració de Béns Mobles confirma l'orígen gironí de la Creu de Vilabertran

Centre de restauració, ubuicat a Sant Cugat

Cultura

Publicat el 3/ago/08 per Cristina Solias / Nuria Juanico

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, amb seu a Sant Cugat, ha trobat uns documents a l'interior de la Creu de Vilabertran, la peça d'orfebreria processional més gran i antiga de Catalunya. En els fragments del text descobert, que daten de finals del segle XIII, hi consten termes en català i llatí, fet que confirma l'origen gironí de la creu.

La creu d'orfebreria processional més gran i antiga de Catalunya està en procés de restauració al Centre de Restauració de Béns Mobles, situat a Valldoreix.

El descobriment dels papers es va fer el dijous passat a càrrec de la restauradora de documents de l'arxiu nacional, Gemma Goicoechea. Les mostres històriques s'han trobat a l'interior dels quatre medallons situats als extrems de la creu i seran restaurats i analitzats a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), també ubicat a Sant Cugat.

La directora del taller de restauració, Àngels Jorba, ha explicat a Cugat.cat el contingut dels documents.

Àngels Jorba

En uns documents es poden llegir les paraules 'la Seu de Girona' i això és el que dóna peu a creure que la creu es va fer a Girona.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




Per altra banda, el Museu d'Història de Catalunya ha encarregat un estudi artístic i històric detallat sobre la creu als experts en orfebreria medieval Anna Molina i Joan Domenge.