El so de les campanes, patrimoni cultural de Catalunya

Campanes del Monestir

Cultura

Publicat el 1/feb/10 per Cristina Solias

El govern ha declarat el so de les campanes de les esglésies patrimoni cultural de Catalunya. D'aquesta manera, protegeix aquesta tradició sonora i l'exclou de la normativa que regula l'activitat diària dels centres de culte ubicats en territori català. El rector de la parròquia de l'església del Monestir, Blai Blanquer, veu amb bons ulls aquesta mesura i atribueix les queixes per les molèsties del so del campanar als que 'vénen de fora' perquè no s'hi acostumen fins passats uns mesos.

La protecció nacional del toc de les campanes posa fi a les nombroses peticions dels veïns d'aquests centres de confessió. Tot i aquesta nova condició, els locals de culte hauran de respectar els límits de decibels establerts per cada municipi.

El rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, Blai Blanquer, ha atribuït les queixes als que 'no hi estan acostumats'.

Blai Blanquer

Els que vénen de fora, els primers mesos, els sobta els sons, les olors. Un cop s'habituen ho converteixen en part del seu paisatge.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




Blanquer també ha qualificat el so de les campanes com a 'bellesa sonora que no pot molestar', tenint en compte els nombrosos sorolls que es generen a les ciutats.

Blai Blanquer

Quants sorolls estridents i molestos hi ha a la ciutat? Ens hem de treure de sobre segons quines manies.

Your browser doesn’t support HTML5 audio





Aquesta normativa que regula diferents activitats dels temples i locals de diferents cultes també ha fixat altres mesures pel que fa a accessos i seguretat, entre d'altres.