Es fan públiques les primeres dades de l'estudi de la tomba de Pere el Gran

Cultura

Publicat el 22/mar/10 per Marc Sala

Els primers resultats de l'estudi de les restes funeràries de la tomba de Pere el Gran, fill de Jaume el Conqueridor, s'han presentat aquest dilluns al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, amb seu a Valldoreix. L'estudi arqueològic, l'estudi documental i la pròpia restauració són els eixos sobre els que giraran els treballs. Les primeres aproximacions a les restes evidencien que el cos va ser embalsamat i cobert amb teles com seda, llana o lli, i també que Pere el Gran va ser enterrat sense ornaments metàl·lics.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Treserras, el director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, i la coordinadora de la investigació, Marina Miquel, han avançat aquest dilluns les primeres dades de l'obertura de la tomba, que va tenir lloc al gener.

Tresserras ha destacat la importància historiogràfica de les dades que es desprenguin d'aquest estudi.

Joan Manuel Tresserras

Aquests treballs donaran visibilitat al personatge i al pes de Catalunya a Europa i al Mediterrani a l'època.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Un dels primers resultats és la trobada d'un embolcall que conté restes de cabell del monarca fet que obrirà noves perspectives en la investigació. Així ho ha explicat la coordinadora del projecte de restauració, Marina Miquel.

Marina Miquel

Aquests cabells poden obrir una nova via de recerca. Podem arribar a saber la seva dieta o si va patir alguna malaltia.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Una de les incògnites que desfaran els successius estudis és la causa de mort de Pere el Gran. A més, l'estudi de les restes d'ADN portarà a la identificació de les restes d'altres membres de la família de la Corona d'Aragó.

El tinent d'alcalde de Cultura, Xavier Escura, present a l'acte, ha destacat la rellevància dels estudis que s'estan fent a la nostra ciutat.

Xavier Escura

A partir d'ara s'obre una recerca que aportarà dades molt importants per a la nostra història.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




En els propers mesos es coneixeran més detalls de l'evolució dels treballs, que analitzaran les teles que envolten el cos, les restes òssies i la pell.